úterý 29. října 2013

Dýňové pyré / Pumpkin puree


Je podzim (kdybyste si toho náhodou nevšimli), a mám pomalu pocit, že s dýněma i spim. Včera jsem zpracovala čtyři dýně, a dýně je všude. Na kredenci, v troubě, na sporáku, pod lednicí, na kocourovi, na podprsence... No zkrátka mám pocit, že dýni nechci tak půl roku minimálně vidět.
Tady mám pro vás jeden super náročný recept na pyré z téhle oranžové tykve. Kecám, je to asi zatím nejlehčí recept, co jsem kdy za historii blogu přidala, ale zase je fajn mít všechny maličkosti pohromadě a nemuset to hledat pořád dokola na googlu. Takže dýňování zdar!





Dýně je fakt docela zdravá zelenina. Obsahuje hrozně moc vitamínů a nám prospěšných látek jako jsou vápník, hořčík, draslík, betakaroten a vitamíny A, B, C. Svými léčivými účinky pomáhá při onemocnění slinivky břišní, sleziny, žaludečních potížích a poruchách ledvin, někdy i při srdečních potížích. Má hodně nízkou kalorickou hodnotu, takže ani ztloustnutí se bát nemusíme. No prostě dýně je superman ve všech směrech :)

Recept na tohle pyré je šíleně univerzální. Můžete z něj dělat prakticky cokoliv, dýňové gnocchi, polévku, koláč, café latte... Američani to maj daleko jednodušší, protože tam se dýňové pyré prodává v plechovkách úplně všude, my ale máme bohužel smůlu a musíme si vystačit sami. Vlastně je tohle šíleně jednoduchá záležitost, jenom to hrozně trvá. A je s tim hroznýho patlání a bordelu okolo. Jsem ráda, že jsem si udělala dopředu víc množství, protože dle mého názoru se to po malých částech nevyplatí.

I když je to hrozně jednoduchý, doporučovala bych vám se dopředu obrnit trpělivostí. A taky buďte připraveni na spoustu nádobí k mytí. Pokud to neděláte poprvé, půjde to určitě líp a míň se zapatláte.
Já jsem na tohle pyré použila něco kolem čtyř kil máslové dýně, ze které jsem měla 1,8kg pyré. Vřele jí doporučuju, chutí je opravdu senzační. Dále doporučuju z vlastní zkušenosti hokkaido, ta je taky skvělá. Výsledného pyré bude něco pod polovinu hmotnosti dýně.


                                                                                                                             
Dýňové pyré
(Cca na 1,8 kg)

Kolem 4 kg máslové dýně nebo dýně Hokkaidó 

                                                            

Troubu si předehřejeme na 180 stupňů Celsia. 

Dýně rozkrojíme napůl. Vyložíme si dva plechy pečícím papírem. Dýně naskládáme na plechy řeznou stranou dolů. Pečeme 50-75 minut podle velikosti, dokud do nich nůž nezajede jako do másla. Vyndáme.

Necháme lehce zchladnout a oloupeme slupku. Přesuneme do mixéru a mixujeme do hladka. Po malých částech dáváme do čisté utěrky nebo plátna a pokoušíme se vyždímat co nejvíc vody. 

Hotové pyré vydrží asi 2 dny v lednici nebo 2 měsíce v mrazáku.


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)