úterý 8. října 2013

Solené čokoládové cookies nacpané karamelem / Caramel stuffed double chocolate chip cookies


Jak už název napovídá, tentokrát se jedná o opravdovou bombu. A to ve všech směrech. Už jen při sledování video postupu mi vstávaly všechny vlasy na hlavě z toho všeho, co do toho přišlo. Ale byla to věc co jsem přesně potřebovala. Tyhle sušenky totiž patří mezi ty věci, které si nutně chcete dát, když se schováváte v posteli celý den neschopni se pohnout, depkujete nad životem a střídavě brečícte nad tím, že vás nikdo nemá rád, a že vás to už všechno pěkně se*e. Navíc jsou fakt extra jednoduché, takže vám to v tom vašem zármutku ani nezabere moc času. Tohle je ta bomba, která dočasně zalepí karamelem a máslem a třtinovým cukrem a čokoládou to, co vám vadí. Takže, pokud na vás ten podzim leze stejně jako na mě, tohle je naprostý must have! 



K udělání těhlech sušenek mě přesvědčili kluci ze SORTED, který teď sjíždím na youtubu jako o život.  (a potichu oslintávám klávesnici) (no kdo by neoslintával žejo). Když oni jsou prostě skvělí, vtipný, někteří i dost pěkný, a vaří. Má tohle vůbec chybu? :D (jo a ještě ten britskej akcent!)

Představte si ty nejčokoládovější, nejsladší, nebrowniesovatější a přitom nejkřupavější sušenky co to jde. Zní to fakt šíleně, ale je to mega. Já sama teda snědla půlku sušenky a myslela jsem, že mě odvezou s glykemickým záchvatem, ale stojí to za to. Čokoholici si přijdou na své a možná sní i dvě, ale to opravdu jen ti nejotrlejší :D 


Záměrně jsem snížila obsah cukru, protože přecejenom, 350g cukru na 12 sušenek je šílenost. Původně to kluci nacpali ještě navíc nutelou, ale jelikož jí nemám ráda a už mi to přišlo fakt moc, protentokrát jsem vynechala. Jinak pokud neseženete chocolate chips, já normálně nasekám na kostičky čokoládu, u nás to neni sranda nějaký najít (což mě pěkně štve).

                                                                                                                             
Solené čokoládové cookies nacpané karamelem
(asi na 12 sušenek)

110 g másla

270g třtinového cukru
2 vejce
55g kakaa
1/4 lžičky mořské soli
3/4 lžičky prášku do pečiva
260g hladké mouky
100g čokoládových čoček nebo nasekané čokolády (hořká i mléčná)
1 celá Milka čokoláda naplněná karamelem (100g) (nebo i jiná s karamelovou náplní)

dokončení:

jemná mořská sůl

                                                            

Vyložíme si plechy pečícím papírem. Troubu předehřejeme na 180°C.

Máslo rozpustíme na středním plamenu v kastrůlku. Odstavíme vmícháme třtinový cukr. Vmícháme vejce a spojíme do jedné hmoty. Přidáme kakaao, sůl a prášek do pečiva, vymícháme do hladka. Přídáme mouku a vypracujeme na lepivé těsto. Nakonec přidáme čokoládové kousky a zamícháme.

Na plech děláme hromádky, na jednu sušenku použijeme 1 lžíci těsta. Dávejte na plech maximálně 6 hromádek a daleko od sebe, aby se při pečení neslepily. Taky doporučuju udělat nejdřív jeden plech, a ten druhý až potom podle toho kolik vám zbyde těsta.

Teď uděláme do každé hromádky důlek palcem a nacpeme do něj jeden čtvereček čokolády. Vezmeme si z kastrůlku kuličku těsta velkou asi jako vlašský ořech a prsty jí vytvarujeme do placky, v průměru asi o 3 centimetry větší, než je hromádka. Naplácneme placku na hromádku s čokoládou a prsty přitiskneme tak, abychom zakryli celou hromádku a nikde nic nevykukovalo zespod. Nakonec na každou sušenku nasolíme asi špetku soli.


Kluci píšou, že pečeme 8-10 minut. Mám asi fakt zoufalou troubu nebo co, protože jsem pekla 16 minut a stejně jsou vevnitř ještě dost vláčné. Každopádně hlídejte čas, každá trouba peče jinak.

7 komentářů:

  1. Mňam mňam ta tohle budou určo bets of sušenky, musím je spáchat co nejdřív :)

    OdpovědětVymazat
  2. tolik cokolady... susenky musi chutnat skvele! vypadaji uzasne!
    diky za tip na videa sorted food. :-)
    iva

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj Báro, pekla jsem je a trochu váhala - vyšly hodně veliké, dost suché, karamel se udržel jen v některých. Nepochybně jsem je přepekla, ale vrtalo mi to hlavou a přes Sorted Food jsem dokráčela až k původní autorce Izzy z Top with Cinnamon. Je tam fantastické vylepšení, plní je horkým karamelem přímo. Na plech sází malé bobky a že by překrývala nějak pečlivě - ani náhodou. Ostatně i pánové ze Sorted mají okouzlující bordelózní foodstyle, jsou fakt boží. Zkusila jsem podle ní, a fakt bomba. Doporučuji zkusit. JInak Tvůj blog upřímně miluji a pilně podle něj vařím, i když do čočky jsem ostružiny narvat fakt nedokázala, jsem ještě malá duše. Můj obdiv Tvé odvaze a fantazii. Bára (taky)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)