neděle 15. září 2013

Cukrářský kurz v Saint Tropez - Pilíře francouzské cukrařiny


Tak jsem se konečně dočkala, po půl roce čekání jsem uchrtila místo na cukrářský kurz, který jsem dostala v březnu k narozeninám od svého přítele. Čekací lhůta byla opravdu dlouhá, ale nakonec to stálo za to. Kurz se konal v mé oblíbené cukrárně Saint Tropez ve Vodičkově pod vedením francouzského šéfcukráře Marca le Bretona. Za pár hodinek jsme toho stihli opravdu dost- croissanty, brioche, křehké košíčky, mandlový krém, odpalované těsto a těsto na quiche. Prostě úplné pilíře francouzské cukrařiny :) Škoda jen, že to neprobíhala tak hladce, jak jsem si představovala :D



Abych to vysvětlila. Ráno v den kurzu jsem totiž pekla chleba. Byla jsem celkem ve stresu, nestíhala jsem, a vedle se mi vařila vajíčka na měkko ke snídani. No a zrovna když jsem házela chleba do rozpáleného litinového kastrolu, zapískal budík na vajíčka. Takže jsem se snažila nejdřív dokončit tu věc s chlebem a pak co nejrychlejš vyndat vejce. Takže jsem krásně vzala do holé ruky litinovou poklici, která byla právě vytažená z trouby rozpálené na 250°C. Nikde jsem se tak v životě nespálila. 
Asi si to dokážete představit :D Zákon schválnosti se dostavil, vůbec jsem nevěděla, co budu dělat na tom kurzu, ale zase se mi ho nechtělo rušit, když jsem na něj čekala půl roku. 

Takže jsem celý kurz cupitala po kuchyni s pytlíkem ledu v ruce, kapala na zem a následně to všude kolem rozšlapávala. Taky jsem otravovala personál Saint Tropez, který mi zajišťoval neustálý přísun pytlíků s ledem. Bez nich bych nepřežila! Aby toho ještě nebylo málo, celou dobu jsem s sebou tahala Canon zrcadlovku těžkou jako prase. Když jsem ji vítězoslavně vytáhla a chystala se pořídit první fotku, zjistila jsem, že jsem si paměťovku nechala v počítači. YES. Iphone to jistí. 

A jinak kurz? Všechno, co jsme se učili už jsem někdy dělala, takže v tomhle ohledu nic nového. Ale získala jsem pár cenných informací, co se různých cukrářských triků týče. A to beru jako jako úplně nejlepší :). Sešlo se nás tam pět, a shodou okolností jsem potkala svojí kolegyni z recenzování, Janu z popecenicko.cz :) Jestli jí náhodou neznáte (a to fakt jen hodně náhodou) , určitě k ní mrkněte, má krásné kousky! 

To je asi tak vše, co můžu říct, tak se radši podívejte na pár vysoce kvalitních fotek z mobilu, co jsem tam pořídila :)
Marc kontroluje naše Eclaires
Takový "menší" robot, to hrozně chci! :D
Další věc, kterou nutně potřebuju mít! Obří rozvalovač těsta
A finální výtvory...
A popraskané croissanty, protože málo kynuly. Ale ta chuť!!

8 komentářů:

  1. Au au auuu... Tak tu bolest si dokážu představit naprosto detailně - stalo se mi přesně totéž. A puchýře po rozžhaveném kovu se hojí fakt dlouho a špatně. Přeju, ať to rychle přebolí a vzpomínky na kurz to přebijí :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ty jo, tys sla fakt se spalenou rukou na kurz :D?
    To musel byt teda masakr, nicmene kurz vypada skvele, hned bych sla taky, verim, ze byl asi prisnosnejsi nez ten muj Modernich dezertu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jono, už se mi nechtělo čekat dalších půl roku :D

      Vymazat
  3. Mám chuť péct croissanty a takový ty věci posypaný mandlema!

    OdpovědětVymazat
  4. ten kurz musel být super, velká závist :) můu se zeptat kolik stál?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dostala jsem ho jako dárek, takže si nejsem přesně jistá, ale myslím že 2500 :)

      Vymazat

Děkuji za komentář! :)