středa 17. června 2015

Pulled pork burger s pečenými česnekovo-bylinkovými hranolkami


Tak tohle je historicky první post na blogu, ve kterém je burger. Nějak si nedokážu vysvětlit proč, protože burgery děláme celkem často. Řekla bych, že je to možná tím, že vždycky když je mám hotový, mám na ně takovou chuť, že se na nějaký focení prostě vybodnu. Jíst studenej burger totiž není nic moc... :)
Pokud neznáte pulled pork, nebo česky trhané vepřové?, koukejte to napravit. Je to největší dobrota všech dobrot, a i když příznivcem vepřového nijak zvlášť nejsem, tohle prostě miluju!


Začneme pěkně od začátku, a základem jsou housky. Nejspíš jste si všimli, že ty, co se prodávají v supermarketech, jsou šílený. Nafouklá guma posypaná sezamem připomíná bulku jenom vzdáleně. Nejhorší je, že jí hodně restaurací používá, a přitom není vůbec těžký si je udělat sám. Dalším problémem bývá to, že jsou někde buďto moc veliký, nebo hutný. Často se mi stává, že třetinu burgeru v restauraci nedojím, kvůli tomu, že je toho prostě moc (dobře, stávalo, teď už ho dám celej, achjo :D). Tyhlety, co jsem si pro vás připravila, jsou úplně akorát, krásně křupavé na povrchu, měkké a nadýchané uvnitř. Jsou zkrátka boží. Recept na ně najdete tady, v předešlém příspěvku. 

Další věcí je domácí barbecue omáčka. Vsadím se, že máte každý doma ve spíži schovanou aspoň jednu kupovanou! A já říkám, vykašlete se na to. Ta domácí je tak jednoduchá, rychlá na přípravu, a dobrá, že už nikdy nebudete chtít jinou! Je nepostradatelnou součástí k přípravě pulled pork.

Pulled pork by mohla být kapitola sama o sobě. Je spoustu způsobů, jak ho udělat: na grillu, v troubě, v papiňáku, ve slow cookeru. Jako osobně nejlepší varianta se mi jeví slow cooker, ale ten bohužel nevlastním, takže jsem se rozhodla pro troubu. Maso vyšlo nádherně měkké, křehoučké, šťavnaté, přesně takové, jako má pulled pork být. Chvíli jsem přemýšlela nad výběrem nádoby, a nakonec jsem se rozhodla pro takovou tu těžkou skleněnou zapékací mísu s poklopem, a rozhodně tenhle způsob doporučuji. Mňam!

A nakonec domácí hranolky pečené v troubě. Miluju takové ty připečenější kousky, proto když se na ty moje podíváte, jsou spíš hnědé než žluté. Zbožňuju jak křupou. Tyhle jsou navíc ještě super ochucený. Vzala jsem všechny bylinky, co na zahradě máme :D Na jejich nakrájení jsem použila takový ten V-kráječ od dědy z teleshoppingu, určitě už jsem vám o něm vyprávěla :D Posloužil dobře. Při představě, že bych to měla krájet ručně se mi trochu mlží. Tak jdeme na to!


Pulled pork burger s pečenými česnekovo-bylinkovými hranolkami

na 6 porcí

BBQ omáčka:
1/2 cibule
1 lžička kmínu
1 lžíce sladké papriky
1/2 lžičky cayenského pepře
200g rajčatového pyré
1 stroužek česneku
1 lžíce worchestrové omáčky
1 lžíce jablečného octa
2 lžíce třtinového cukru
1-2 lžíce melasy
2 lžíce dijonské hořčice
sůl, čerstvě mletý pepř

pulled pork:
1 kg vepřové krkovice, s kostí
BBQ omáčka
sůl, čerstvě mletý pepř

pečené hranolky s česnekem a bylinkami:
1,5kg brambor
80ml olivového oleje
3 stroužky česneku
hrst čerstvých bylinek (já dala šalvěj, rozmarýn a tymián)
sůl, čerstvě mletý pepř

na dokončení:
zbytek BBQ omáčky
salát
červená cibule, na plátky
dobré nakládané okurky, na plátky


Začneme BBQ omáčkou. Cibuli si nakrájíme na jemno. Zpěníme jí na trošce oleje do měkka a posypeme kmínem, paprikou a cayenským pepřem. Chviličku restujeme, dokud se koření nerozvoní a přilejeme rajčatové pyré. Česnek proženeme česnekovačem a přidáme do omáčky. Přidáme worchester, jablečný ocet, třtinový cukr, melasu, hořčici a povaříme, dokud se cukr nerozpustí. Odstavíme z plamenu a směs rozmixujeme do hladka tyčovým mixérem. Ochutnáme, a podle chuti dosolíme a opepříme.

Na pulled pork si předehřejeme troubu na 135°C. Krkovičku osolíme, opepříme a vložíme do zapékací skleněné nádoby s víkem. Přelijeme většinou BBQ omáčky, ale aspoň tři velké lžíce omáčky si uchováme mimo na později. Krkovici pořádně v omáčce vyválíme a obalíme, přikryjeme skleněným víkem a vložíme do trouby. Pečeme asi 4 hodiny, po dvou hodinách zkontrolujeme a případně podlijeme vodou. V průběhu maso moc neodklápějte, já doporučuji první dvě hodiny s ním vůbec nic nedělat. Potom ho můžete otočit, podlít, prostě podle potřeby. Hotové by mělo být nádherně měkké a šťavnaté, nemělo by klást žádný odpor a mělo by se rozpadat úplně samo. Hotové maso vidličkou natrhejte podle růstu na vlákna.

Připravíme hranolky. Brambory oloupeme. Speciálním kráječem všechny nakrájíme na stejné kusy(hranolky), pokud nemáte kráječ, doporučuji to nekrájet na hranolky ručně, protože se zblázníte. Radši zkuste měsíčky nebo plátky. Samozřejmě, pokud se vám chce, vezměte to klidně po staru. V míse smíchejte olivový olej a rozmačkané stroužky česneku. Bylinky nasekejte na drobounko, úplně miniaturní kousíčky. Přidejte k olivovému oleji. Na dva plechy rozprostřete pečící papír. Hranolky obalte v olejové marinádě a rozdělte na připravené plechy, pokud možno do co nejtenčí vrstvy. Osolte, opepřete a šoupněte do trouby na cca 20 minut. Hodně záleží na tenkosti a velikosti kusů, doba pečení je hodně individuální. V průběhu otáčejte plechy a hranolky prohrábněte a otočte nějakou obracečkou.

Sestavení: Pulled pork ohřejte, pokud vychladlo. Burgerové housky rozřízněte napůl. Na spodní i vrchní části housek rozetřete zbytek BBQ omáčky. Na spodní části dejte pár lístků oblíbeného salátu a rozdělte na ně pulled pork. Ozdobte pár plátky červené cibule a nakrájené nakládané okurky. Přiklopte vrškem housky. Podávejte s bylinkovo-česnekovými hranolkami.



3 komentáře:

  1. Mňam mňam :) Vypadá to senzačně Baru, tu omáčku s masem rozhodně vyzkouším :) Miluju takové věcičky :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mňam, vypadá to skvělě. Mimochodem máš naprosto boží fotky !

    Adelaida
    www.meadelaida.blogspot.com

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)