úterý 26. dubna 2016

Kachní prsa, čočka beluga, ostružiny a řeřicha


Abych nebyla pozadu, taky přispěju svojí troškou do právě probíhající soutěže Aperitivo moment! Určitě jste zaznamenali letošní ročník soutěže Foodblog roku, kde jsem byla náhodou nominovaná do dvou (!!!) kategorií, což je prostě neuvěřitelný. V půlce května jsme my foodblogeři pozvaní na večírek, kde vyhlásí vítěze v jednotlivých kategoriích, ale to vůbec není to hlavní. Hlavně se všichni najíme, opijeme, a probereme možné i nemožné. Aperitivo moment je součástí Foodblogu roku, je to soutěž o nejlepší předkrm, ke kterému se hodí aperitiv na bázi Aperolu, Campari nebo Crodina. Pro mě už jsou kachní prsa nenávratně spojená s jakýmkoliv drinkem z Aperolu, a je to prostě pecka. Tak doufám, že bude chutnat i vám! 




Kachní prsa, čočka beluga, ostružiny a řeřicha 

pro 2 osoby

80g černé čočky Beluga
125g čerstvých ostružin
1 velké kachní prso s kůží (cca 250g)
sůl, pepř
řeřicha na ozdobu

Čočku propláchneme a necháme namočit do studené vody, dokud nenabobtná. Přesuneme do hrnce a přilijeme aspoň dvakrát tolik vody, a přivedeme k varu. Vaříme jemně, dokud není měkká na skus, musí být však stále pevná a ne rozvařená. Scedíme.
Z ostružin vybereme zhruba osm kousků těch nejpěknějších, které dáme stranou. Zbytek rozmixujeme na pyré a propasírujeme přes cedník.
Troubu předehřejeme na 200°C.
Kachní prso omyjeme a vysušíme kuchyňskými utěrkami. Kůži řádně osolíme, a ostrým nožem nařežeme do mřížky tak, abychom přitom ale nepoškodili maso. Rozpálíme si pořádně litinovou pánev, a kachnu na ní položíme kůží dolu. Pozor, bude prskat! Pustí taky spoustu tuku. Prudce smažíme z jedné strany 4 minuty, otočíme, a smažíme ještě z druhé strany 2 minuty. Pokud nemáte pánev, která může do trouby, přesuňtě kachnu i s výpekem do pekáčku. Pokud jo, máte vyhráno. Šoupneme do trouby, a necháme v ní kachnu ještě 8 minut dojít. Vyjmeme kachnu z pekáčku (pánve), přesuneme na prkýnko a necháme chvilku odpočinout. 
Mezitím vyškrábeme všechen výpek a šťávu, a přesuneme nad plamen. Přidáme ostužinové pyré a trochu vody, a svaříme na hustou omáčku. Pro jistotu jí ještě jednou proženeme cedníkem. V misce smícháme uvařenou čočku a ostružinovou omáčku. 
Čočku si rozprostřeme na talíře. Kachní prso nakrájíme na tenké plátky a naskládáme na čočku. Ozdobíme zbytkem ostružin a čerstvou řeřichou.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)