sobota 25. října 2014

Vietnamské grilované závitky Bo La Lot


Po street food festivalu mě zastihla vlna zpráv, jestli bych byla ochotná pustit z ruky recept na Bo La Lot, vietnamské grilované závitky obalené v listu pepřovníku. V době internetu prakticky nemá cenu si nějaký recepty syslit pod kabát, tak jsem se rozhodla, že se s vámi o můj vyladěný recept podělím, ať z toho můžete mít taky radost. Je to vlastně šíleně jednoduchý, vůbec se toho nemusíte bát. A hlavně je to super předkrm, nebo skvělý jídlo na nějakou grilovačku - prostě toho uděláte kopu a každej si naloží, kolik chce. A zaručuju, že se po tom jen slehne zem! :)



Vyzkoušela jsem snad deset různých receptů a ve finále vytvořila svůj vlastní. Přijde mi stoprocentně vyvážený, strefuje se mi do chutě úplně maximálně. Já mám teda ráda hodně kořeněné věci, u kterých člověk může zkoumat, jaké různé chutě se v tom prolínají. Takže nečekejte nějakou jemnou věc co nijak nechutná, ale pořádnou extázi chutí! Samozřejmě je možné si to dochutit a dokořenit podle sebe, ale prosím vás o to, abyste nejdřív zkusili tu mojí verzi. Pokud zrovna počasí nepřeje, jde to dost dobře udělat na pánvi. Nepřidávejte žádný olej, pustí si ho dost samo a bylo by to mastný až moc. Normálně to pár minut překulujte na pánvi a bude to v pohodě :D

Věc, kterou budete bezpodmínečně potřebovat, jsou listy La Lot, nebo-li Betelové listy. Jsou skoro nejvíc používaná věc ve Vietnamu, pochází z určitého druhu pepřovníku, kterého je ve Vietnamu mraky. Pro nás můžou vypadat jako list nějaký kytky, co máme v práci v květináči. Chuť pepře bohužel nezdědily, chutnají spíš jemně, ale takovým zvláštním způsobem. Garantuji vám, že je seženete v každé tržnici. Bývají mezi bylinkami v sáčcích, pokud byste je nemohli najít, zkuste se zeptat. Dost často se stává, že je nemají vystavené a přinesou je někde ze zadní části obchodu. Stačí říct, že sháníte La Lot (to T se moc nevyslovuje), Vietnamci tomu normálně rozumí, ale pro jistotu si předem stáhněte do mobilu nebo vytiskněte nějaký obrázek z googlu a ukažte jim ho, bude to tak jistější. 


Další věc, která je dost podstatná, je maso. Už jsem si zvykla kupovat kvalitní maso v celku a namlít si ho až doma, je tak daleko šťavnatější a chuťově určitě mnohokrát lepší. Jednou jsem na to koupila už namletý maso v obchodě, a bylo to tak jako podivně vysušený, a nechutnalo to zdaleka tak dobře. Na SFF jsem nakoupila hovězí plec, a bylo to úplně super. To, že by ta kravička měla před tím někde běhat, snad nemusím zdůrazňovat. Projeví se to jak na chuti, tak na dobrým pocitu z toho jídla :)

Ostatní suroviny jsou celkem normální, snad už stojí za zmínku jen citronová tráva, kterou seženete v tržnici, nebo v Makru a nebo i v Globusu, už je docela často vidět i v menších supermarketech. Potom ještě čínské koření pěti vůní (five spice), já ho kupuju taky v tržnici, ale určitě bude k dostání i jinde. Určitě ho nevynechávejte, má hrozně omamnou vůni! Přes to fakt nejede vlak, připravili byste se o celý jeden rozměr chuti. No, tak se na to vrhneme!


Bo La Lot

na 20 závitků
doba přípravy: 35 minut

1/2 kila hovězího masa (já používám plec)
3 stroužky česneku
4 malé nebo 2 větší šalotky
3 stonky citronové trávy
2 cm zázvoru
150ml kokosového mléka (nebo 1 malá plechovka)
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce sojovky
2 lžíce kari 
2 lžíce Five Spice (čínské koření 5ti vůní)
1 lžička cukru
sůl
pepř
20 velkých listů La Lot


Hovězí maso omyjeme, usušíme, očistíme a nameleme. Přesuneme do větší mísy. 
Stroužky česneku oloupeme a nakrájíme na větší kusy. Šalotku očistíme, oloupeme a taky nějak zhruba nakrájíme. Z citronové trávy sloupneme první vrstvu, odřízneme zelenou část a ošklivý konec. Bílou část pak nakrájíme na jemná kolečka. Zázvor oloupeme a pokrájíme na kousky. Česnek, šalotku, citronovou trávu a zázvor přesuneme do mixéru a chvilku mixujeme, dokud nebudeme mít takovou hrubou pastu. 
Přidáme pastu k masu a přilijeme kokosové mléko, rybí omáčku, sojovku. Přidáme kari, Five Spice, cukr a osolíme a opepříme podle chuti. Hněteme dokud se všechno rovnoměrně nespojí.
Listům odštípneme stonek a položíme si je na podložku špičkou směrem od nás. Z masové směsi vytvoříme váleček dlouhý asi jako šířka listu a tlustý jako palec. Zarolujeme a opakujeme se všema ostatníma. Takhle si jde závitky připravit pár hodin dopředu.


Rozpálíme si gril nebo pánev. Naskládáme na to závitky a grilujeme (nebo opékáme) cca 5 minut, závisí na teplotě. Přitom je rovnoměrně otáčíme, ať jsou ze všech stran stejně hotový. Voilá!



2 komentáře:

  1. Vypadá to zajímavě - není to maso ale po pěti minutách ještě vlastně skoro syrový??

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není, vůbec! Když mas hodně rozpálený povrch, je to tak tenký, že to jde hned. Navíc je to dobrý hovězí, a je to stejný jako se steakem, takže i když se to náhodou povede jako medium, vůbec to nevadí!

      Vymazat

Děkuji za komentář! :)