středa 28. ledna 2015

Banánové lívance (z espumy i normálně)


Na lívancích jsem začala ujíždět docela nedávno, a nedokážu přestat! Neuběhne víkend, kdyby se mi nějakým způsobem nezastesklo po nakupených nadýchaných lívancích s jogurtem a javorovým sirupem a s ovocem a s citronovým krémem a se svařenými malinami a vším ostatním co se na ně dává :D Vyzkoušela jsem už spoustu receptů, ale tenhle banánový mě nadchnul zatím nejvíc. Rozmixovaný banán v těstě totiž docílí úplně nepředstavitelný měkkosti, vůbec nevím jak! Ale chutná to tak šíleně dobře... :) To zkrátka musíte vyzkoušet!




Od tý doby, co jsem dostala k Vánocům šlehačkovou lahev iSi z Kitchenette shopu (www.kitchenetteshop.cz) se bez ní nedokážu obejít. Kromě šlehačky se v ní totiž dá dělat spoustu skvělých věcí, a mimo jiné i právě lívance. Jakmile jsem tuhle možnost objevila u Kitchenette na blogu, nechtěla jsem už lívance dělat jinak!

Recept samozřejmě můžete dělat i bez lahve. Pokud jí ale máte, bude to velké plus. Vidíte na fotce, jak jsou ty lívance vyběhlé a jakoby tlusté? Když jsem je pak zkoušela bez lahve, zdaleka tolik nevyběhly, takže ten tlak má něco do sebe. Pokud je ale normálně dostatečně našleháte, vůbec by s tím neměl být problém. Skvělé jsou tak jako tak!

Používám podmáslí, které je krásně zvláční, takže pokud máte tu možnost, určitě ho použijte! V tom horším případě si vystačíte i s mlékem. Banán by měl být pokud možno skoro až přezrálý. Nezapomeňte směs důkladně promixovat, a pokud používáte tlakovou lahev, i přecedit. Jakékoliv kousky by totiž mohly lahev ucpat a vůbec si nechci představovat, co bych s tim dělala :D


Banánové lívance z podmáslí

pro 2 (opravdu hladové) osoby
cca 12 lívanců

1 menší zralý banán
30g rozpuštěného másla
2 vejce
260ml podmáslí
2 lžíce moučkového cukru
2,5 lžičky pečícího prášku
190g hladké mouky
špetka soli
1 lžíce vanilkového extraktu
-
přepuštěné máslo nebo olej na smažení
-
na závěr:
čerstvé ovoce
javorový sirup
jogurt, tvaroh
horké maliny
a další skvělé věci co vás napadnou


Nejdříve si v mixéru pořádně rozmixujeme banán na kaši. Potom přidáme rozpuštěné máslo, vejce a podmáslí, a znovu promixujeme v hladkou tekutinu. Přidáme moučkový cukr, prášek do pečení, špetku soli a polovinu mouky. Opět promixujeme. Přidáme zbytek mouky a mixujeme v krásné hladké těsto. 

Varianta A - klasický způsob
Pokud chcete mít lívance hodně nadýchané a tlusté, mixujte směs tak dlouho, dokud nevypadá jako pěna, nebo jí vyšlehejte ručním šlehačem. Výsledkem by mělo být hodně bublinkaté těsto připomínající pěnu.

Varianta B - Espuma
Směs nalijeme do lahve, ale jenom po rysku. Mělo by to vyjít akorát. Složíme vršek lahve a zašroubujeme. Vložíme bombičku, zašroubujeme, a párkrát s lahví pořádně zatřepeme (tak 10x). Vyndáme bombičku. Takhle vydrží směs v lednici asi týden, takže si klidně můžete zbytek uschovat v lahvi, jenom s ní pak nezapomeňte zatřepat. 

V pánvi si rozehřejeme máslo nebo olej. Lívance smažíme na středním plameni, aby se nám nedělaly ani moc rychle, ani moc pomalu. Pokud jich děláme hodně, můžeme je odkládat do rozehřáté trouby, aby byly stále horké. Naskládáme je na sebe do věžičky, ozdobíme čerstvým ovocem a polijeme javorovým sirupem. Můžeme servírovat s jogurtem. Mňaaam!

12 komentářů:

  1. To jsou nádherný fotky, Baru! A recept vypadá skvěle, asi ho vyzkouším! Měj se hezky, Terez

    OdpovědětVymazat
  2. Přidávám se k chvále fotek, jsou nádherné :)

    OdpovědětVymazat
  3. Recept i fotky jsou prostě úžasné! To musím vyzkoušet hned tento víkend!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dejte pak vědět, jak se povedly, klidně pošlete i fotku! :)

      Vymazat
  4. Vypadá to dobře, jen v receptu chybí mouka :)

    OdpovědětVymazat
  5. Vypadají úžasně a krásné fotky! Radka

    OdpovědětVymazat
  6. Krásně nafoceno a vypadá to k nakousnutí =)

    OdpovědětVymazat
  7. Tak tyhle palačinky musím uznat, že chutnaj opravdu delikvátně :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)