neděle 1. února 2015

Banánovo-čokoládové muffiny s krémem z mascarpone a karamelovou omáčkou


To je tak, když někdo zapomene na trs banánů a pak je objeví doma celé přezrálé. Minule jsem z nich dělala lívance, tak teď přišly na řadu muffiny. Ano správně, jsou to muffiny, ne cupcakes! Rozdíl mezi muffiny a cupcakes není totiž v krému na vrchu, jak se mnozí domnívají, ale v tom, že cupcakes jsou dělané z dortového těsta (tedy litého), do kterého se často vůbec nepoužívá kypřící prášek, zatímco muffiny jsou z těsta plného kypřícího prášku, které se ještě ke všemu nesmí přemíchat, a jsou krásně nadýchané. Mně upřímně zas tak cupcakes nechutnají, až na ten krém, a muffiny miluju. Takže tohle je úplně nejlepší kombinace! 




Musím se přiznat, že jakmile jsem tyhle muffiny spatřila u Švédky Lindy Lomelino na jejím úžasném blogu Call Me Cupcake, řekla jsem si, že je prostě musím vyzkoušet. Samozřejmě, že nejsou tak nádherné jako ty její, ale to je snad nedosažitelný! Lindu sleduju dlouho, a z jejích fotek i receptů jen oči přecházejí, takže k ní určitě mrkněte. :)

Muffiny je samozřejmě lepší sníst ještě ten den. Karamelová omáčka je oproti Lindinýmu receptu jiná, protože ona do ní přidává ještě Bourbon, ale ten já jsem neměla, takže jsem dala brandy. Myslím, že jakýkoliv lepší alkohol se neztratí. Alkohol se totiž nikdy neztratí... Hmm :D Pro děti ho samozřejmě můžete vynechat. A nebo taky ne. Pamatuju si, že jsem jako osmiletá dostala do skleničky trošku Martini a celý večer potom prožívala jako ve snách nebo jsem střídavě spala :D Takže pokud chcete mít na chvilku pokoj, ty dvě lžíce alkoholu nevynechávejte. :D

Banánové muffiny s krémem z mascarpone a karamelovou omáčkou

na 12 muffinů

200g hladké mouky
50g kakaa
1/2 lžičky jedlé sody
2 lžičky pečícího prášku
špetka soli
-
160ml podmáslí
2 malé přezrálé banány
2 vejce
70g rozpuštěného másla
170g třtinového cukru
-
100g 70% nasekané hořké čokolády

na karamelovou omáčku:
2 lžíce Bourbonu, brandy, nebo jiného alkoholu
2 lžíce mléka
3 lžíce smetany ke šlehání
70g krupicového cukru
25g másla
špetka soli

na krém:
250g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru, nebo podle chuti
120ml smetany ke šlehání


Předehřejeme si troubu na 190°C. Muffinový plech vyložíme dvanácti košíčky, nebo si připravíme 12 muffinových košíčků. 
V míse smícháme mouku, kakao, jedlou sodu, pečící prášek a špetku soli. Rozmixujeme banány na kaši. V druhé míse si prošleháme podmáslí, vejce, rozmixované banány, rozpuštěné máslo a třtinový cukr. Tekutou směs vlijeme k té suché, přihodíme nasekané kousky čokolády a trochu zamícháme, dejte si pozor na přemíchání! Těsto by v žádném případě nemělo být hladké, lepší je, když jsou tam nepromíchané kusy. Pokud těsto přemícháte, muffiny budou tuhé. 
Hotové těsto rozdělíme do papírových košíčků a pečeme cca 16 minut, dokud z nich zapíchnutá špejle nevyjde čistá. Necháme vychladnout.

Poté si připravíme karamelovou omáčku. Do kastrůlku dáme 1 lžíci alkoholu, mléko a smetanu ke šlehání, a zahřejeme. Nevařit, vyprchal by alkohol! V druhém kastrůlku si mezitím připravíme z cukru karamel tak, že zahříváme cukr na středním plameni, dokud se nerozpustí a nezezlátne. Odstavíme z ohně a přidáme máslo a špetku soli. Necháme dobublat a přilijeme zahřátou mléčnou směs. Vymícháme do hladka, případně ještě trochu zahřejeme, kdyby se v tom nacházely nerozpuštěné kusy. Přidáme druhou lžíci alkoholu a necháme při pokojové teplotě vychladnout. Nedávejte do lednice, karamel by mohl zatuhnout tolik, že byste ho na krém lili jenom těžko (můj případ :D)

Na krém z mascarpone si šlehačem vyšleháme mascarpone s cukrem. Přilijeme k tomu smetanu na šlehání a šleháme dál, dokud nám nevznikne tuhý krém. Přendáme do zdobícího sáčku.

Na upečené muffiny tvoříme krémem v sáčku cokoliv chceme, já dělala klasický cupcake styl, Linda ovšem použila špičku kterou já nemám, a vypadá to nádherně! Nebojte se experimentovat :) Na závěr každý muffin trochu polijte karamelovou omáčkou a je hotovo!


Dejte vědět, jak chutnaly, a klidně pošlete i fotku! Budu moc ráda :)




2 komentáře:

Děkuji za komentář! :)