čtvrtek 2. července 2015

Jahodové mini tartes Tatin


Tak jsem trochu kecala no, nedalo mi to, a ještě aspoň jednu věc jsem letos z jahod upekla. A to hned jednu z mých nejoblíbenějších věcí, a těmi jsou tyhle miniaturní jahodové koláčky, které jsou prostě k sežrání! Nemyslím tím, že by vypadaly nějak extra skvěle, ale jejich chuť teda extra skvělá je. Určitě znáte klasický tarte Tatin z jablek, a tohle je jeho stejně dobrá, ne-li lepší alternativa. Je to rychlovka, uplácáte je s přehledem za půl hodiny. Taky na ně využijete jahody, které už mají trochu něco za sebou a nevypadají úplně krásně. 
Pokud máte někde schovaný kus listového domácího těsta z másla, nebo případně koupené máslové, je to fakt k nezaplacení, protože jejich chuť ještě znásobíte. A úplně nejlíp chutnají teplé :)




Jahodové mini tartes Tatin

na 12 koláčků

400g jahod
70g másla
100g krupicového cukru
2 lžíce vanilkového extraktu
200g listového těsta

Předehřejeme si troubu na 190°C.
Vymažeme muffinový plech s 12 otvory máslem, nebo jakékoliv jiné kulaté formičky. Jahody očistíme, odstopkujeme a pokrájíme na poloviny. Rozdělíme do formiček tak, aby bylo dno pokryté v jedné vrstvě. 
Na pánvi rozehřejeme máslo a přisypeme cukr. Mícháme a počkáme, až se směs rozpustí a zkaramelizuje. Odstavíme z plamenu a přimícháme vanilkový extrakt. Rovnoměrně rozdělíme na jahody ve formičkách.
Listové těsto vyválíme na pomoučněné ploše na tenko. Hrníčkem nebo kulatým vykrajovátkem o průměru asi tak o centimetr větším, než jsou formičky, vykrojíme 12 koleček. Každou formičku s jahodou pak kolečkem překryjeme, a přečnívající okraje zastrčíme dovnitř.
Pečeme v rozehřáté troubě cca 18-22 minut. Formičky vyklopíme tak, že je překryjeme talířem nebo prkénkem, a obrátíme. Jíme teplé :)

1 komentář:

Děkuji za komentář! :)