čtvrtek 10. září 2015

Je vás tisíc!!! A recept na naked cake k tomu :)


Je vás tisíc! Tisíc fanoušků, podporovatelů a lidí, kterým se líbí to, co dělám. Pro mě je to neuvěřitelný! Tolik lidí si snad ani pohromadě nedokážu představit :) Chtěla bych vám všem ohromně poděkovat, že se mnou držíte i přes moje výkyvy aktivity, nálad a všeho možnýho. Upřímně, mám pocit, že bez těch výkyvů bych to ani nebyla já. Za ty roky už se natolik staly mou součástí že ani nevím, jestli se to dá nějak potlačit! S jedním jsem si jistá, a to je, že mám ty nejlepší fanoušky na světě. Fakt! Díky, že jste :)
Na oslavu jsem upekla naked cake, který se teď hřeje na výsluní, neboť zdobil stoly snad všech svateb, které se letos v létě odehrály. A já se ani nedivím!




Zaprvé, vypadá krásně. A za druhé, je fakt šíleně dobrý. Samozřejmě záleží, jestli krém vevnitř je nepoživatelně ztužený, nebo krásně jemný a sametový, což ten můj právě je. Zkuste a uvidíte! :)
Recept na piškot je nejspíš trochu složitější, než jste zvyklí, neb je od Pierra Hermé. Mně však nikdy nezklamal, nepropadl se, nesrazil, vždycky se povedl a chuťově je určitě nejlepší, co jsem kdy jedla. Budete potřebovat cukrářský teploměr.

Naked Cake    

na dortovou formu o průměru 22cm

piškotový korpus:
80g másla
6 vajec
200g krupicového cukru
210g hladké mouky

vanilkový krém:
4 žloutky
400ml mléka
150g krupicového cukru
1 vanilkový lusk
25g hladké mouky
25g kukuřičného škrobu

500g mascarpone
---
drobné ovoce na ozdobení: maliny, borůvky, ostružiny, jahody,...

Předehřejeme si troubu na 180°C. Dortovou rozevírací formu vymažeme máslem a vysypeme moukou.
Máslo necháme rozpustit a odstavíme, aby vychladlo. Nad vodní lázní šleháme ručním šlehačem v míse vejce s cukrem do té doby, než dosáhnou teploty 55 až 60°C, a odstavíme. Směs přendáme do mísy robota, a nebo pokračujeme ručním šlehačem. Šleháme na nejvyšší otáčky do té doby, dokud pěna neztrojnásobí svůj objem a nezchladne. Dvě lžíce vaječné pěny vmícháme do rozpuštěného másla. Mouku prosejeme na pěnu a lehce promícháme, přidáme máslovou směs a stěrkou mícháme, dokud nebude těsto hladké. Moc s ním ale nepracujte, míchejte opatrně a krátce, mohlo by se zdrcnout! Přesuneme do připravené formy a pečeme cca půl hodiny, dokud zapíchnutá špejle nevyjde suchá. Necháme úplně vychladnout.

Podélně rozpůlíme vanilkový lusk a vyškrábeme dřeň do mléka. Mléko i s luskem  a cukrem přivedeme k varu. Mezitím si důkladně prošleháme žloutky, mouku a škrob. Jakmile mléko začne vařit, odstavíme z plotny a vyndáme lusk. Mléko přiléváme za stálého! šlehání ke žloutkům. Žloutkovou směs přilijeme zpět do kastrůlku s mlékem a vrátíme nad oheň. Za stálého míchání přivedeme k varu, dokud krém nezhoustne. Přendáme do misky a okamžitě na povrch připlácneme potravinářskou fólii, aby se neutvořil škraloup. Necháme úplně vychladnout. 

Do vychladlého vanilkového krému přimícháme mascarpone. Pokud používáte šlehač, dávejte pozor, mascarpone po delším šlehání ztrácí pevnost a sráží se, proto doporučuji pracovat ručně stěrkou. 

Vychladlý korpus dvakrát prokrojíme, abychom měli tři stejné pláty těsta. Krém rozdělíme na polovinu, a z každé poloviny tak dvě až tři lžíce krému dáme stranou. Formu, ve které jsme pekli piškot umyjeme a osušíme. Vložíme do ní spodní plát piškotu, navrstvíme první polovinu krému. Přiklopíme prostředním plátem, pokryjeme druhou polovinou krému. Nasadíme vrchní plát a potřeme zbylým krémem, který jsme si předtím dali stranou. Dáme aspoň na tři hodiny vychladit do lednice.
Před podáváním vyndáme z formy a ozdobíme ovocem.



3 komentáře:

  1. Vypadá naprosto božsky :) hned bych si dala kousek

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Úžasný dort! Můžu poprosit o radu? Ve fázi přimíchávání mouky můžu použít ruční šlehač, nebo míchat jen sterkou? Děkuji!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)