Tradičně se do Gazpacha dává bazalka, ale mně osobně se do toho tak nějak hodí víc koriandr (mně osobně se hodí koriandr úplně do všeho :D) Pokud koriandr nemusíte, určitě tam dejte bazalku, bude to dobrý úplně stejně. Před podáváním nechte aspoň dvě hodinky vychladit v lednici, mělo by se to jíst opravdu studené! Pokud nemáte čas, půl hodinka v mrazáku to taky spraví. Čím dýl to je v lednici, tím víc se uleží a je pak chuťově výraznější.
Gazpacho
na 4 porce
příprava 2,5 hodiny
4 rajčata
1/2 velké salátové okurky nebo 1 malá
1 červená paprika
1/2 červené cibule
2 stroužky česneku
500ml rajčatového džusu
1 limetka
4 lžíce olivového oleje
1 lžička mletého kmínu
1/3 lžičky Sambalu, nebo jiné chilli pasty
1/3 svazku koriandru
1 lžíce Worchester omáčky
2 lžíce balzamikové redukce
sůl
čerstvě mletý pepř
Rajčata, salátovou okurku, papriku a cibuli si nasekáme na drobné kousíčky. Já k tomu používám většinou mixér, zeleninu si pokrájím na větší kostky a v mixéru s tím chvilku pulzuju. Rozhodně by neměl vzniknout hladký krém! Ať je všechna zelenina pěkně rustikální. Přendáme do mísy. Prolisujeme česnek a přidáme k zelenině. Zalijeme rajčatovým džusem a promícháme. Přídáme šťávu z limetky, olivový olej, kmín, sambal, nasekaný koriandr, worchester a balzamiko. Osolíme a opepříme. Pokud by se nám zdála polívka moc nahrubo, jakože kousíčky zeleniny jsou moc veliký, trochu to projedeme tyčovým mixérem, ale fakt jenom trošičku. Ochutnáme a přidáme sůl a pepř, popřípadě sambal nebo balzamiko, prostě podle chuti. Nezapomeňte ale, že až se Gazpacho uleží, všechny chutě budou daleko výraznější.
Necháme v lednici vychladnout minimálně dvě hodiny.
Na gazpachu taky přežívám ta nejhorší vedra. Překvapilo mě, že ve Španělsku dělají podobnou polévku ozvláštněnou ještě namočenou bagetou. Už jsem ale zapomněla název. :/ Právě u mě na FOODblogu probíhá Summer GiveAway o dva velké oleje společnosti Bohemia Olej. Budu ráda, když se zúčastníš! Corculum♥ Oleje se do kuchyně vždycky hodí. :) Měj se krásně! Š.
OdpovědětVymazat