-------
I upload here one older recipe, which I unfortunately couldn't posted earlier, because I have full hands with working on the new blog. My mom had a birthday in December, and I wanted to do something special. I also desperately wanted to bake, because I wanted to try out my new kitchen mixer Kenwood kmx (by the way, it is the best thing in the world!), which I got for Christmas. Finally it turned out that I chose the best dessert I could, because I didn't even turned it on. Croquembouche byl na mém bake listu už od doby, co jsem projížděla blog Cataliny. Byl kdysi jako jedna výzva The Daring Bakers a opravdu mě očaroval. Taky jsem si ním měla ve finále pěkné problémy.
Croquembouche nebo také croque-en-bouche (doslova křupnutí v puse) je jeden z nejoblíbenějších dezertů ve Francii. Můžete ho znát také pod názvem Piéce Montée, což znamená vlastně "kus hory". Je jedním z nejčastějších svatebních dortů ve Francii, ale také se hodně používá při křtinách a jiných významných oslavách. Jeho tvůrcem je pravděpodobně Antoine Careme, který ho poprvé vytvořil koncem 18. století.
-------
Croquembouche was in my bake list ever since I read through Catalinas' blog. It was one of The Daring Bakers challenge, and it really charmed me. Of course I had a few problems with it.
Croquembouche, also croque-en-bouche (literally crunch in mouth) is one of the favourite desserts in France. You may also know it as Piéce Montée, which means "a piece of the mountain". It is one of the most common wedding cakes in France, but it also can be served for christening or other important celebrations. Its inventor is probably Antoine Careme, who made it for the first time in the end of the 18th century.
Croquembouche se skládá z podpůrného kuželu, na který se lepí pomocí karamelu pofiteroly plněné krémem. Díky tomu také získal svůj název, protože karamel na pofiterolech v puse vždycky křupne. Pofiteroly jsou dělané z odpalovaného těsta (francouzsky paté á choux) (čte se to paté a šů, což mě přijde trošku úchylný, protože si vždycky vzpomenu na plastové mimino chou chou). Naplnila jsem je dvěma druhy žloutkového krému (crème pâtissière), jahodovým a karamelovým. Celý výtvor se nakonec zdobí tradičně francouzskými mandlemi, které jsem ale neměla, takže jsem vytvořila z marcipánu růže a celé jsem to postříkala karamelem.
Těsto v receptu vám vyjde na něco přes 60 pofiterolů. Jak vyrobit podpůrný kužel vám nejlíp ukáže tohle video, ale nedělejte kužel vyšší jak 30cm. Mohlo by se vám totiž stát to co mě, a to že jsem udělala vyšší a nestačily mi pofiteroly. Nakonec jsem to teda musela polít bílou čokoládou a dát tam svíčku, aby to nevypadalo tak blbě. :D
-------
Croquembouche is made from a support cone, to which are profiteroles (using caramel) attached. That's the reason why is it named croquembouche, because every ball always crunches in your mouth. Profiteroles (or cream puffs) are made from choux pastry (paté á choux) (which always sounds to me really awkward, because it remains me of plastic baby chou chou). I filled the profiteroles with two flavors of pastry cream (crème pâtissière), strawberry and caramel. The whole creation is traditionally decorated with french sugar almonds, which I didn't have. So I just decorated it with marzipan roses that I made, and sprayed with caramel.
The dough should last for 60 profiteroles. Here you can find a tutorial how to make a croquembouche cone. Don't make your cone higher than 30 cm! It can happen to you that you won't have enough profiteroles (as it happened to me). I had to pour white chocolate over the top and put a candle on it, because it looked really ridiculous.
Na závěr: Řeknu vám, byla to docela makačka. Přípravu jsem rozložila do dvou dnů, jinak se to podle mě nedá zvládnout. Pokud chcete někde opravdu zapůsobit, je tohle naprosto ideální. Chuť tentokrát pokulhává za vzhledem, ale to je asi subjektivní věc. Každopádně, už nikdy víc :D
-------
To sum up: I tell you, this was a quite hard work. I spread the preparation into two days, and I think that this is the only way, how it can be made. If you want to really impress someone, this is absolutely perfect. The taste is probably lagging behind the appearance, but it could be subjective. However, after that, never more :D
Baru, ten novej design je nádhernej, strašně se mi to líbí!
OdpovědětVymazatCroquenbouche se ti povedl skvěle, já se na něj taky pořád chystám, ale není vhodná příležitost, udělat to jen tak v neděli po obědě mi přijde blbý :D
A Kenwood ti závidím! Ten má Stephanie z Joy of baking! :)
Tyjo, Kenwood je asi hned moje druhá láska na celej život, už ho nikam nepustím :D Ale díky moc! :)
VymazatNo ty bláho, to je krása!! :)
OdpovědětVymazatJéé, děkuju !
VymazatFakt smekám, to je prostě veledílo! Naprosto nádherný a dokonalý! Úplně mě dostalo, že jsi ty růže dělala sama, jsi moc šikovná :)
OdpovědětVymazatDěkuju děkuju děkuju! Tobě se nádherně povedly ty vlasy na tom, já jsem na to ale už bohužel neměla čas ani jsem nechytila ten správný grif jak je udělat :/ Ale díky moc moc za inspiraci!
VymazatProfiteroly nelepis na kuzel. Lepis je na sebe a pak ten kuzel vytahnes. Ono to drzi pohromade i tak.
OdpovědětVymazatP.