neděle 24. března 2013

Tiramisu


Lidi, co nemají rádi tiramisu jsou divný. A myslím to vážně :D. Prostě neexistuje důvod, proč nemít rád tiramisu, myslím teda nějakej seriózní důvod. Tiramisu patří mezi jedny z mých nejoblíbenějších dezertů (a to je co říct, protože většinou se moc nemůžu rozhodnout, co že je vlastně můj nejoblíbenější). Ital, co ho vymyslel byl určitě stoprocentní génius, protože tiramisu má všechno, co můžeme od vrcholného dezertu chtít. Krém nadýchaný a tak k smrti dobrý, že snad zůstává rozum stát. Okej, přestanu už tady s vynášením tiramisu do nebes a ještě něco vám k němu povím. 
------
People who don't like tiramisu are weird. And I mean it :D. There is no reason not to like tiramisu, I mean some respectable reason. Tiramisu belongs to my favorite desserts (which is something, because I usually can't decide, what actually is my favorite). That Italian guy who invented it, was surely 100% genius, because tiramisu has everything, what a luxury dessert should have. The fluffy cream is soo bloody good, that you would kill for it. Well okay, I maybe stop with bringing tiramisu to heaven now, and tell you something more about it.




Jak už jsem načala, tiramisu je italský dezert s příhodným názvem, protože tirami sú znamená v italštině zvedni mě. Skládá se z vrstev cukrářských piškotů (savoiardi), namočených v silném espressu tradičně smíchaném s Marsalou nebo Amarettem a vrstev krému z mascarpone, cukru a vajec. Já někdy mezi vrstvy přidávám rozmíchanou čokoládu s troškou smetany (což je už fakt chuťová extáze), ale puntičkáři určitě poukáží na to, že pravé italské tiramisu je bez čokolády. Upřímně, pravé nepravé, stejně víme houby jak to kdysi dělali. A mimochodem, takové tiramisu s jahodama nebo malinama je taky něco nepopsatelnýho.
------
As I started, tiramisu is an italian dessert with appropriate name, because tirami sú means pick me up in italian. It consists of two different layers. The first is a ladyfinger (savoiardi) layer, soaked in strong espresso, traditionally mixed with Marsala or Amaretto. The second layer is a mascarpone, sugar and egg cream. I sometimes add melted chocolate with a touch of heavy cream between the layers (and that's a real ecstasy). But some pedants would definitely point out that the true tiramisu doesn't include any chocolate. Frankly, true or not true, we really don't know, how people did tiramisu in the past. And by the way, strawberry or raspberry tiramisu is also something indescribable.


Máte dvě možnosti, do čeho tiramisu dělat. Buďto do jedné velké mísy, já obvykle používám skleněnou, nebo do různých malých skleniček. Malé skleničky vypadají efektněji, takže pokud ho budete chtít dělat pro návštěvu, doporučuji tuhle variantu. Ovšem pokud se taky někdy octnete v jedenáct večer před lednicí se lžičkou v pozoru, velká mísa je ideální na ujídání přímo z lednice a poskytuje jistou naději, že vaše řádění nikdo neodhalí. Taky si dovolím jednu technickou poznámku, a to, že když budete chtít předložit hostům krásně ukrojený kus tiramisu z mísy, nejspíš skončíte s neidentifikovatelnou hroudou na talíři, a né s řezem á la Hájek & Boušová s.r.o. Jaktože jim ty řezy drží úplně jako podle pravítka nechápu, možná se tak narodily. A možná taky ne, a může za to tuna želatiny a ztužovadel.
------
You have two options of how to serve your tiramisu. You can either make it in a one big pan, I usually use a glass bowl or something like that, or you can do it in small glasses. Small glasses look more effective, they're perfect for a dinner with friends. A big pan or bowl is great for those situations, when you find yourself in front of the open fridge with a big spoon at eleven pm. And it also provides some hope that nobody will detect your spree. I would like to make technical point as well, that if you want to present your guests with a beautifully cut piece of tiramisu from the bowl, you will probably end up with an unidentified lump on the plate. It really doesn't stick together.


Na co si dát při přípravě pozor? To je docela oříšek, protože tenhle dezert je až směšně lehký. Snad jen dávejte pozor při výběru vajíček, protože v tomto receptu se tepelně neupravují.
------
And what to be careful about? There's nothing, really. The recipe is ridiculously easy.  Maybe just be careful about the selection of eggs, because they aren't thermally treated in this recipe.



Použila jsem můj oblíbený recept na tiramisu, který různě upravuju už pár let. Jsem s ním zatím nejspokojenější, a podle mého je to prostě nejlepší tiramisu na světě :)
------
I used my favorite tiramisu recipe, which I've been editing slightly through years. I haven't found any better yet, and I think that this is just the best tiramisu in the world :)

10 komentářů:

  1. jsem ráda (ikdyž vlastně nejsem ráda :D), že v tom nejsem sama. :) Já jsem i psala na blog, co by se čtenářům líbilo a tak a nikdo se mi neozval. Myslí, že přispívám pravidelně a fotky nemám špatné. Nevím. Bloguji už téměř rok a mám 20 čtenářů, to bych chtěla změnit. No, doufám, že se tvůj i můj problém nějak vyřeší! :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Holky, mám to tak taky - s tím rozdílem, že nebloguji tak dlouho.
      Máš dokonalá fotky! :) Nádhera, hned bych si dala! :)
      Myslím, že u tebe může leckomu vadit, že máš kontrolu opsáním číslic u komentáře - mně to taky štve. :D

      Vymazat
    2. Jee no vidíš, dík za radu, ani jsem si nevšimla že to tak mám :))

      Vymazat
  2. To je krása. Máš moc hezké fotky. Věříš, že já ani tiramisu nikdy nejedla :D ale jakmile ochutnám, třeba někdy zkusím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tiramisu je jedna z věcí který musíš určitě ochutnat než umřeš! :D

      Vymazat
  3. Jsem divná - tiramisu mi nechutná! Ale mám regulérní důvod - nechutná mi káva! :D
    Přesto ho považuju na nejvznešenější zákusek či dort. Vždycky když totiž slyším, že někdo miluje tiramisu, automaticky ho považuju za gurmána. Nevím proč :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. teoreticky by šlo tiramisu udělat i bez kávy, ale to je zase jenom variace :)

      Vymazat
  4. Wow toje užasný článek, hned jsem dostala chuť. Takovouto tiramisu jsem ještě nejedla.

    OdpovědětVymazat
  5. Tvé Tiramisu vypadá nádherně! Ovšem dost mi tam vadí ty žloutky, takže se pravděpodobně poohlédnu po receptu bez vajíček.
    Každopádně krásně nafocené! :o)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)