Ruth from Makey-Cakey was our March 2013 Daring Bakers’ challenge host. She encouraged us all to get experimental in the kitchen and sneak some hidden veggies into our baking, with surprising and delicious results! |
Naším úkolem bylo jednoduše propašovat zeleninu do nějakého sladkého výrobku. Mé srdce zaplesalo při pohledu na banánovo-špenátové muffiny, cuketové chlebíčky nebo třeba fazolové brownies. Tohle je prostě moje. Bohužel na mě už šíleně dlouho hrozil mrkvový dort z mého bakelistu, který tam byl už od jeho založení mezi prvními. Takže jsem smutně sklopila hlavu a podvolila se. A udělala jsem dobře!
------
The March challenge finally touched my heart. I apologize that I haven't posted the February challenge, 'cause we had to make crackers, and I'm not very fond of them. By the way, a very similar challenge was set not so long ago.
As the blog-checking lines says, our task was simple. Just try to sneak some vegetables into something sweet :) My heart leapt as I was looking at the pictures of banana-spinach muffins, zucchini bread or kidney bean brownies. Unfortunately, the carrot cake recipe had been threatening me from my bake list for a looong time. Actually, this recipe was among the very first ones on it. So I sadly gave up and obeyed. And it was the right decision!
Jestli si myslíte, že mrkvový dort je hitem moderní doby, tak se pletete. Mrkvový dort se začal vyrábět už ve středověku, kde cukr a sladidla byly drahé a ne moc časté. Mrkev byla tedy jedním ze zdrojů sladidel, protože obsahuje daleko víc cukrů než normální zelenina a byla v pohodě dostupná. Předpokládá se, že pochází z Itálie. Jeho popularitu ale znovu obnovili Britové za druhé světové války.
------
If you think that the carrot cake is some kind of modern trend, you're mistaken. The carrot cake began to appear in the medieval period, where sugar and sweeteners were really expensive and rare. Carrots were therefore one of the substitutes for sugar, because they contain far more sugar than other vegetables. It's thought that carrot cake comes from Italy. It's fame was risen by Brits during the Second World War again.
Možná si říkáte (jako můj táta), že je divný strkat zeleninu do dortů. Není. Můj táta třeba simuloval zvracení, když jsem mu říkala že udělám mrkvový dort. Pak snědl půlku dortu :D
Zelenina dodá těstu vláčnost a měkkost, kterou s ničím jiným nedocílíte. Ve finále vlastně ani necítíte, že tam nějaká zelenina je, jenom si vychutnáváte šťavnaté, měkké těsto. Takže zelenina do pečení rozhodně ano :) A můžeme se taky uklidňovat tím, že je to přece daleko zdravější, takže toho můžeme sníst jednou tolik :D
S mrkvovým dortem se také často pojí poleva či krém z tvarohového nebo smetanového sýra. Není to bezdůvodné, protože ta kombinace je úžasná!
------
You might say (like my dad), that thrusting vegetables into cakes is weird. It's not. When I said that I would make a carrot cake, my dad simulated throwing up. Later he ate half the cake :D
Vegetables give softness and firmness to the dough. You won't achieve that with anything else. At the end, you don't really taste the vegetables in it, it's just about the texture. So, say yes to vegetables in baking :) By the way, we can reassure ourselves that this is far more healthy than other cakes, so we can eat twice as much :D
The carrot cake is often linked with cream cheese or quark cheese frosting. It's for a reason, because the combination is amazing!
Teď k surovinám. Pokud budete vybírat mrkev, nejlepší bude samozřejmě karotka. Já jsem použila normální, protože karotka zatím nebyla v sezóně.
Cukr používejte jedině třtinový, dodá tomu takový hluboký podtón, kterého s normálním cukrem nedocílíte. Ořechy vřele doporučuji v Bio kvalitě, třeba od Alnatury. Nejsou to totiž takové ty vyschlé, rok staré kusy, které se běžně prodávají.
Na polevu jsem použila směs ricotty a Philadelphie, což nebylo úplně v plánu. Původně jsem dělala polevu jenom z Philadelphie, ale UŽ ZASE se mi stalo, že jsem prostě zapomněla na to, že krémový sýr tohohle typu se nemůže mixovat ani šlehat, protože se rozpustí. No tloukla jsem se do hlavy dost dlouho. Hlavně jakoby se mi to ještě nikdy nestalo, žejo! :D Naštěstí všechno zachránil zbytek ricotty v lednici, se kterou jsem to smíchala a byla to dobrota :)
Recept je od jedné uživatelky z apetitonline.
Recept je od jedné uživatelky z apetitonline.
------
The best carrots for this cake would be the young ones. It's a pity didn't use them, but unfortunately they weren't in season in my country.
Use only cane sugar. It gives the cake a deep, almost caramelised-like undertone. I also recommend to buy the walnuts in bio quality.
I used a mix of ricotta and Philadelphia for frosting. It wasn't really planned. I wanted to do the frosting just from Philadelphia, but AGAIN I forgot that the cream cheese dissolves when you whisk it. I'm hopeless :D Luckily, the rest of ricotta in my fridge saved the day, and it was still yummy.
The recipe is adapted from one user from apetitonline.
The recipe is adapted from one user from apetitonline.
Looks so delicious, great job on the challenge!
OdpovědětVymazatthanks a lot!
VymazatVypadá skvěle vláčně, což je super, protože suchý věci nemusím.
OdpovědětVymazatAsi se k němu taky dokopu, nalákalas mě:)
je úplně nejvíc vláčnej co to jde :)
VymazatTak to je úplně nejvíc přesně pro mě!
VymazatIt looks delicious
OdpovědětVymazatit was! thank you :)
VymazatI adore carrot cake, so that's a winner in my book, and I love the decoration on top of it, very pretty!
OdpovědětVymazatthan you, unfortunately the decoration wasn't very eatible :D
VymazatCarrot cake is one of my favorites, and yours is simply gorgeous! Great job!
OdpovědětVymazatThanks a lot! :)
VymazatFantastic post - the cake looks stunning! Did you model the carrot out of some sort of coconut fondant - genius! Thanks so much for taking part this month Rx
OdpovědětVymazatThe little carrots were made just from sugar, butter, coconut and food coloring :) I loved that challenge Ruth, thanks a lot!
VymazatNot only does the carrot cake look super delicious and moist, but the little carrot on top is beyond cute!
OdpovědětVymazatthank you very much :)
VymazatLooks delicious! Nice job on the challenge!
OdpovědětVymazatYou did wonderfully too :) And thanks a lot!
VymazatPanecku, ten je krasnej! A ty mrkve se mi moc libi :-)
OdpovědětVymazatJééé dík moc! :)
VymazatLooks delicious. I will certainly try this soon.
OdpovědětVymazatTak dneska jsem vyzkoušela, ale jsem zklamaná. Korpus je dost nízký, což mě napadá jestli částečně nemůže být tím množstvím oleje. Nevím jak vy všichni, ale já už asi péct s olivovým olejem nebudu. Je tam dost cítit a to není prostě ono. Polevy bych příště raději připravila víc, měla jsem co dělat aby to nějak vyšlo. No snad ta chuť aspoň bude stát za to, je vláčný, to 100 % ale hrozně se rozpadá. Tak snad se mi příště povede tak jako tobě :-) Jinak nádherný stránky a hlavně výborná italská croscata, kterou jsem akorát zkoušela s povařeným ovocem a opravdu skvělá :-)
OdpovědětVymazat