Pamatuju si, že když jsem byla malá, strejda mi občas přivezl z Radotínské cukrárny nějakou dobrotu. Většinou to byl šlehačkový tunel, ve kterém byl piškot s marmeládou a celé to bylo obalené ve fialovém marcipánu. Milovala jsem to. I když to bylo plné ztužovadel a všelijakejch nemožností, ale to jsem tenkrát samozřejmě nevěděla. Nicméně, cukrárnu postupem času zavřeli a šlehačkový tunel zmizel z povrchu zemského. Asi vyšel z módy. Každopádně jsem ho už nikdy neviděla.
Zhruba před rokem jsem narazila u Lucie na dort Princezna. Okamžitě mě praštil do očí, protože to byl přece můj šlehačkový tunel v bledě modrém! (dobře, vlastně zeleném). A ještě ke všemu byl ze Švédska (aneb já a moje úchylka ke skandinávským sladkostem)! Od té doby jsem ho pekla nespočetněkrát, a nikdy nezklamal. Je to přesně totiž prototyp dokonalého dortu, který vyhovuje většině :).
------
When I was a child, my uncle used to bring me something sweet from a confectionery in Radotin. It was a cream tunnel mostly, with sponge cake and marmalade inside and purple marzipan as a covering. I loved it. (And I still do). Although it was full of stiffeners and God-knows-what. However, the confectionery had been closed and my cream tunnel disappeared from the planet. Maybe it went out of fashion. Anyway, I never saw it again.
I bump into the Princess Cake about a year ago, in Lucie's blog. It immediately hit me, because it was my cream tunnel in pale blue! (well, actually in green). And on top of that, it was from Sweden (oh, me and my attachment to Scandinavian sweets)!
Since I found it, I baked it countless times, and it never disappointed. It is just a perfect cake, which everybody likes :)
Princezna pochází ze Švédska. Říká se, že původní recept se poprvé objevil v roce 1930 v kuchařce "Prinsessornas Kokbok", kterou vydala učitelka dcer prince Carla, vévody z Västergötlandu. Původně se dort jmenoval "Grön tårta", nebo-li zelený dort, ale časem se přešlo na jméno Prinsestårta, prý kvůli tomu, že byl princeznin nejoblíbenější.
Princezna se většinou skládá z piškotu, šlehačky a marcipánu. Podle druhu se pak může přidat žloutkový krém, marmeláda, čerstvé ovoce... Vlastně cokoliv. Zpravidla bývá marcipán na povrchu světle zelený. Já jsem ale světle zelenou zařadila mezi barvy, které člověk na dortu úplně vidět nechce, takže jsem s ohledem na jahody uvnitř zvolila mírnější růžovou. Nevím jak vám, ale mě barvy u dortu jako modrá a zelená chuťové pohárky teda nenaplňují.
Recept jsem si upravila podle Donala Skehana, který má ten originální mimochodem velmi dobrý :)
------
Princess cake comes from Sweden. The first mention of it is in cookbook "Prinsessornas Kokbok", which was published in 1930. The cookbook was written by the teacher of prince Carl's daughters. It was named "Grön tårta" (green cake), but as the time went, this cake became known as Prinsestårta, apparently because it was princesses' favorite.
This cake consists of sponge cake, whipped cream and marzipan. It also has plenty variations, with pastry cream, marmalade, fresh fruits... Actually anything. Traditionally, the marzipan on a top is in pale green.
Dort Princezna
na marcipán:
200g jemně mletých oloupaných mandlí
200g moučkového cukru
1 bílek
růžové potravinářské barvivo (respektive zelené, kdybyste chtěli být tradiční)
na krém:
600ml mléka
1 vanilkový lusk
6 žloutků
150g cukru
40g hladké mouky
40g kukuřičného škrobu
na korpus (20cm):
4 vejce
170g krupicového cukru
120g hladké mouky
na dokončení:
400ml smetany ke šlehání
300g čerstvých jahod (nebo malin, nebo třeba nějakého džemu,...)
moučkový cukr na posypání
Marcipán:
Promixujeme dohromady mandle a moučkový cukr. Přidáme bílek a barvivo, hněteme v tuhou a pravidelnou hmotu. Pokud by se hmota moc lepila, přidáme moučkový cukr. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme odpočinout v lednici.
Krém:
Podélně rozpůlíme vanilkový lusk a vyškrábeme dřeň do mléka. Mléko i s luskem přivedeme k varu. Mezitím si důkladně promícháme žloutky, cukr, mouku a škrob. Jakmile mléko začne vařit, odstavíme z plotny a vyndáme lusk. Část mléka přilijeme za stálého! míchání ke žloutkům. Žloutkovou směs přilijeme zpět do kastrůlku s mlékem a vrátíme nad oheň. Za stálého míchání přivedeme k varu, dokud krém nezhoustne. Přendáme do misky a okamžitě na povrch připlácneme potravinářskou fólii, aby se neutvořil škraloup. Necháme úplně vychladnout.
Korpus:
Předehřejeme si troubu na 190°C. Kulatou 20cm dortovou formu vymažeme a vysypeme. Vyšleháme vejce s cukrem do světlé husté pěny, trvá to asi 8 minut. Prosejeme dovnitř mouku a lehce zamícháme stěrkou, dokud není všechno spojené. Nalijeme do dortové formy a pečeme 15-20 minut, dokud špejle zapíchnutá do prostředka nevyjde ven čistá. Necháme úplně vychladnout na dvakrát prořízneme, takže nám zůstanou 3 stejné pláty korpusu.
Sestavení:
Vyšleháme šlehačku do tuha (tak tuha, že když obrátíme mísu dolů, šlehačka nevypadne). Jahody nakrájíme na plátky a pocukrujeme. Položíme si spodní plát korpusu na dortový talíř. Přendáme si do cukrářského sáčku dvě třetiny žloutkového krému a vykreslíme na spodní korpus dva kruhy z vnější strany. Do vzniklého prázdného místa rozprostřeme jahody a zbylým krémem v sáčku je rovnoměrně přikryjeme. Položíme druhou vrstvu korpusu. Zbytek žloutkového krému smícháme se třemi až čtyřmi lžícemi šlehačky a rovnoměrně rozprostřeme na korpus. Překryjeme poslední vrstvou korpusu.
Marcipán vyválíme na asi 3mm tenký kulatý plát. Na dort navršíme zbytek šlehačky a stěrkou vytvarujeme do kupole.
Přeneseme marcipán nad dort a opatrně pokryjeme od středu ke stranám. Přečnívající kousky odřízneme a utvoříme pruh o délce obvodu dortu. Přitiskneme pruh k spodní straně dortu tak, aby zakryl všechny nedokonalosti vespod. Hotový dort lehce pocukrujeme.
Krásný dort, milovala jsem ho jako malá :) Tak bych si hned minimálně jeden kousek dala:)
OdpovědětVymazatje úúžasný :)
VymazatMám pocit, že nelžeš, že je to prototyp dokonalého dortu. Vypadá nejvíc nejlíp!:)
OdpovědětVymazatA červená barva mu moc sluší:)
myslím že víc než zelená :D
VymazatDo tohoto dortu jsem se zamilovala už strašně dávno v IKEA :D Vždycky, když tam jedu, jdu tam i na oběd a pokud zrovna mají i princeznin dort, tak mám k obědu i dezert :)
OdpovědětVymazatV červené vypadá extra luxusně!
Ikea je moje celoživotní láska (jen ten nábytek moc dlouho nevydrží :D)
Vymazatkrásný moc ! mimochodem ikea vydala kuchařku a racepty z ní vychází 100 % !
OdpovědětVymazatDíky moc za tip, koukala jsem na internet a vypadá nádherně! Ale vůbec jí nemůžu nějakt najít k sehnání... :/
VymazatMěli ji vystavenou v oddělení potravin v Ikea! Ale už ji mám tak 2 mesice těžko říct jestli je ještě k sehnání :-)!
OdpovědětVymazatNo, hledala jsem a není :(
VymazatJá jsem princeznu nikdy neochutnala, ale podle fotek vidím, že jsem o dost přiša:) Vypadá to krásně!
OdpovědětVymazatJe to nejepší dort :)
VymazatDnes jsem dort pekla a je vynikající, sklidil samou chválu :-) Děkuji za recept a inspiraci :-)
OdpovědětVymazatMartina
Super! Kdyby byla nějaká fotka tak se ráda podívám :)
VymazatNež jsem se vzpamatovala, tak byl pryč..., ale pro jeho úspěch ho určitě budu dělat znovu a před vyfocenim ho uchránim (vlastním tělem, když bude třeba :-))
VymazatAhoj, vypadá vážně suprově! Chtěla bych se zeptat, jak to je s marcipánem. Přijde ti lepší tento domácí anebo třeba od dr. Oetkera? Na internetu jsem četla totiž různé ohlasy. Moc děkuji. ;-) Markéta
OdpovědětVymazat