pondělí 5. srpna 2013

Borůvková Galette / Blueberry Galette


Borůvky jsou v plné síle a já pomalu přestávám mít nápady, co s nimi. Pokud se mi teda podaří jich polovinu nesníst ještě před tím, než začnu tvořit. Poslední dobou začínám mít trošičku averzi ke kanadským borůvkám, protože na ozdobu jsou sice moc pěkný, ale chuťově se blíží nule. Zato pořádný český borůvky z lesů, který prodávaj báby na parkovištích u silnice, to je něco. 
Tuhle jsem zase viděla jeden videopořad, kde slečna zrovna pekla borůvkový koláč. Vypadal fakt pěkně, tak jsem to rozklikla abych se podívala na postup. Všechno super, do tý doby než řekla, že do těsta dáme asi půlku hery. Proč?! Přitom by stačilo tak málo! Já vám nevím, ale to vám za to těch ušetřených patnáct korun stojí? Pokud existuje v cukrařině jedno pravidlo, tak je to pravidlo másla. Vždycky bude chutnat líp koláč z másla než koláč z hery. Takový ty koláče z hery na plech "no a vlastně mi zbyla ještě půlka tvarohu, tak jí tam dám taky; a tady ty bílky z minula, nic se nestane když to tam dám; no a tady ještě mám zbylý tyhle kyselý okurky..." (dobře, teď už přeháním :D), jsou prostě jen na zaplácnutí žaludku, a neříkejte mi, že z toho máte nějakej extra požitek. To je jak s těma párkama, ve kterejch je asi 10% masa (a to když máte štěstí). Když to vidim, tak to nekupuju ne? Ale spoustu lidí ještě bohužel chce kvantitu a ne kvalitu. Achjo. Vidím z toho můj celoživotní boj :D Mohla bych tu na tohle téma psát hodiny, tak už radši konec. 
My si teď tedy aspoň jeden pořádný francouzský máslový koláč upečeme! :)




Galette je francouzský výraz pro různé koláče, které jsou placaté a křehké. Za nejznámější a originální se považuje Galette des Rois (Králův dort, Kings' cake), kde se prolíná máslové listové těsto s frangipane (mandlová pasta). Galette je také označení pro silné francouzské crêpes z pohanky (u nás je mají třeba v Au Gourmand :)) Takže vlastně pokud čemukoliv placatýmu ve Francii řeknete galette, určitě si budete rozumět :D
Recept je z těchto stránek.

                                                                                                                             
Borůvková Galette
(na 26cm koláč)

na těsto:
180g hladké mouky
2 lžíce krupicového cukru
špetka soli
160g studeného másla
1 vejce
3 lžíce mléka

na náplň:
vanička borůvek (něco mezi 0,4-0,5 litru)
3 lžíce krupicového cukru
2 lžíce medu
1 lžíce mouky
špetka soli

dokončení:
vejce na potření okrajů
2 lžíce krupicového cukru

                                                            

Těsto:
V míse smícháme mouku, cukr a sůl. Máslo nakrájíme na malé kostičky a přidáme k mouce, snažíme se prsty vytvořit drobenku. Vejce rozšleháme s mlékem a přidáme k moučné směsi. Vypracujeme hladké těsto, pár minut práce to zabere. Zabalíme do potravinářské fólie a necháme 20 minut odpočinout v lednici.
Po dvaceti minutách těsto rozválíme zhruba do kulatého tvaru, těsto asi 3mm tenké. Nepřesnost nám nevadí, protože koláč má být rustikálního vzhledu. Vrátíme do lednice, než si připravíme náplň.

Náplň:
Borůvky lehce smícháme s cukrem a medem. Ochutnáme, a jestli se nám zdají málo sladké, dosladíme. Přidáme mouku a sůl. Lehce promícháme, ale jen tak, abychom nerozmašírovali borůvky.

Sestavení:
Předehřejeme si troubu na 185°C. Vyválené těsto vyndáme z lednice a necháme pár minut povolit. Tento krok je důležitý proto, aby se nám okraje nepřelámaly, všechna šťáva z borůvek by pak vytekla ven. Borůvkovou směs rozmístíme doprostřed vyválené placky a rozprostřeme do kulata tak, abychom po stranách měli vždy asi 4 cm volného těsta. Nepokryté těsto přehneme přes borůvky. Přehnuté okraje potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme cukrem.
Pečeme 45-50 minut dozlatova.


14 komentářů:

  1. Krásný (a pravdivý) úvod a super recept :)

    OdpovědětVymazat
  2. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  3. Já mám naopak nápadů plno, ale kdyby nějaké borůvky byly.. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jsou všude! Občas je mají i u supermarketů ve stáncích :)

      Vymazat
  4. ...a neb celebration of butter and sugar, coz je i nazev jedne kucharky :)jsio
    Galette jsou super, skvela je treba i merunkova s mandlema nebo broskve a nektarinky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Joy the Baker! S tou bych chodila, kdybych se narodila jako muž! (No vlastně bych s ní chodila i jako žena, ale spíš bych s ní chodila péct...)

      Galette jsem nikdy neměla a poté, co jsem si vygooglovala Galette des Rois, vidím že přicházím skutečně o mnoho, a tenhle vypadá rovněž lahodně!

      [Tak jako s tebou sdílím nepochopení k Heře, nesnáším i použití margarínu v ČEMKOLI, chlebem počínaje, těstovinami a bramborovou kaší (NEKECÁM!) konče. Margarínojedlíky bych za trest poslala omrknout, jak se tahle dobrota vyrábí... i když, vzhledem k tomu že margarín je ověnčen slávou protože je levný - stejně jako ty párky - asi by jim to bylo dost jedno no :D]

      Vymazat
    2. artyčok: margarín v bramborový kaši??? UEHBLE fuj! Nenávidim margarín.

      Vymazat
  5. A co taková hera máslová :D to je teprve...

    OdpovědětVymazat
  6. Borůvkové koláče tvoří v mém světě špičku celého koláčového nebe. :) Já peču klasický kynutý (s máslem :) ) a drobenkou (opět s máslem) - a to v docela vražedném množství a vražedných intervalech. :)
    Jinak souhlasím v úvodu skoro se vším. Kanadské borůvky jsou podle mého ztrátou času i peněz (přirovnala bych to ke kupovaným jahodám v zimě) a máslo je prostě vždycky máslo :). Nicméně s tím zužitkováním bílků (a kyselých okurek :D ) se tak úplně neztotožňuji - moje babička dokáže z podobných "zbytků" čarovat naprosté dobroty, ze kterých extra požitek opravdu mám. :)
    .
    Jinak ještě otázka napřesrok - to těsto na ten koláč - chřoupe, nebo je vláčné? :) Děkuji a přeji spoustu máslových randez-vous :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Babičky umí všechno, s tím souhlasím! A taky moc dobře ví, že se to celé nedá splácat dohromady :))
      Těsto je křehké, ale nekřupe. Je to takový to, že když se zakousneš tak se ti rozpadne v puse :)

      Vymazat
  7. Včera som ho upiekla - OMG úúúúžasný!! Pomerne jednoduchý postup ale ten výsledok stojí za to. A mala si pravdu s tým maslom, hera už nikdy viac :) Skvelý blog.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)