neděle 5. října 2014

Nebe pod Berlínem


Nezvládám, mám pocit, že se na mě toho valí tolik, že ani nevím, kam skočit dřív. Ze všech stran na mě tlačí maturita, profesoři si prostě nedají pokoj a veškerý svůj čas trávím ve škole. Třikrát týdně od osmi do šesti je docela masakr. Jsem trochu naštvaná na náš debilní školní systém, místo toho, abychom měli v maturitním ročníku míň hodin a měli hodně seminářů, natřískali nám tam ještě o tři hodiny víc než minulej rok, takže trávim jen něco málo pod 40 hodin týdně ve škole. Upřímně, už se nemůžu dočkat, až z tý školy vypadnu.
Rozhodla jsem se aspoň trošku odreagovat tím, že si připomenu náš (můj a Martinův) roadtrip po severní Evropě, který začal a i skončil právě v Berlíně. Když nepočítám Oslo, Berlín je moje nejoblíbenější město vůbec. Ráda se tam vracím, a klidně bych si tam mohla každý měsíc zajet na prodloužený víkend.
Jo a proč vlastně název Nebe pod Berlínem? Protože je to knížka, kterou byste si měli teď přečíst. Ideálně se hodí na tohle období. A proč ještě? Protože jí napsal Rudiš, jeden z nejlepších současných spisovatelů u nás. A žije v Berlíně. A ta knížka dostala Ortenovu cenu. A vůbec.



Berlín je hrozně obří město. Ne, fakt si nedělám srandu, poprvé jsme si bláhově mysleli, že všude budeme chodit pěšky, ale to jsme se šeredně zmýlili. Po hodině svižnější chůze, v mém případě na podpatcích (tenisky by na mě nikdy nikdo v životě do města nenavlíkl), jsme stále procházeli celkem šedou a nezajímavou částí města. Takže pokud chcete vidět z Berlína víc a úplně se přitom nestrhat, totálně se vyplatí si koupit denní nebo vícedenní jízdenku a všude prostě jezdit metrem. Když budete vybírat ubytování, koukejte taky na mapu, protože my jsme třeba našli nejúžasnější nabídku snad vůbec, čtyř hvězdičkový hotel, luxusní a všechno, jenom za 900kč pro obě osoby za noc (podotýkám, že to bylo v sezóně!). Nicméně se ukázalo, že od centra je to pořádnej kus cesty, a na nejbližší zastávku metra je to 35 minut pěšky. No prostě to neni jako u nás, kde si z Můstku na Národku dojdete v klídku za pár minut, ale tady jsou ty stanice od sebe fakt daleko.

Takže jsme pokaždý bydleli relativně v centru u metra. Museli jsme teda dost snížit nároky, jakože společná koupelna nebyla vyjímkou, a naposled pod náma byla ulice plná prostitutek, na které v noci vyřvávali opilí Němci. (A to je ta lepší varianta, Dánsko jsme prospali v autě a sprchovali se na benzínkách). Ale to je život, a až budeme vydělávat dost na krásný designový hotely, tak tam taky budeme bydlet.


Berlín je úžasný město. Spoustu nádhernejch a výbornejch kaváren, spoustu galerií, nespočet možností, jak trávit noc. V Berlíně jsou polovina obyvatel hipstři jak mají být, že by se snad i Kobza a kluci z Funbikes nemuseli stydět. Všichni jezdí na kole, samozřejmě většinou na festkách. A všude je strašně dobrý jídlo. Je asi jasný, že my zrovna chodili většinou po jídle. Pozdní brunche, pak vysedávání hodiny na kafi, na který když si vzpomenu tak mám chuť se zabalit a odjet tam hned teď, večeře kolem desátý a ty nejlepší jídla, co jsem kdy jedla, a vína z Lidlu za tři éčka, vypitý vestoje na ulici. Při vzpomínce na to všechno se mi chce brečet, když to porovnám s tím, jak teď každej den žiju. Nejkrásnější čtvrti jsou podle mě kolem Rosenthaler Platz a dál, Mitte a kus Pankowa. Tam leží všechny nejlepší kavárny a asijská jídla.

Je jasný, že jsme vzali Cuketkovy rady jako mantru a podívali se do většiny podniků, které napsal v jeho článku o Berlíně. A všechny byly skvělý. Tak doufám, že vám nebude vadit, že je tady občas zopáknu, protože to vážně stojí za to!


Cha Chã Positive Eating (Thai Street Kitchen)

Friedrichstrasse 63

První věc, kam jsme šli v Berlíně na jídlo když jsme tam poprvé přijeli, a od tý doby se tam vracíme pořád. Vlastně ani nevím jak to popsat, jak to bylo dobrý! Už jsem tam měla rýžové nudle s klíčky a kachnou a tamarindem, nudle s kuřetem a arašídy a mrkví a tak, a naposledy kari s kuřetem a mangem a žampiony, a pokaždý to bylo tak skvělý! Vždycky mě překvapilo, že to nikde nemá lepší hodnocení... Protože mně to teda přišlo neuvěřitelný.



The Barn & The Barn Roastery

Auguststrasse 58
Schönhauser Allee 8

Nebo-li nejlepší kafe, co jsem kdy měla. Silně tomu teda konkuruje The Coffee Collective v Kodani, ale Barn je moje srdcovka. Původní Barn je malinkatý, že si vevnitř sedne tak šest lidí, takže veškerý život se odehrává venku na stoličkách. A je vždycky plno. Barn mě přivedl na lásku ke kávě. Dokážu hodiny sedět venku a koukat ven, ochutnávat kávu a klábosit. To je moje představa o stoprocentním štěstí. Celkem nově otevřená je větší pobočka, The Barn Roastery. Tam mi to k srdci tolik nepřirostlo, možná proto, že z toho dělají trošku komerční věc. Zeptají se vás na jméno jako ve Starbucks a pak vás vyvolávají, když máte kávu hotovou... Nic moc pro mě. Nicméně místa je tam rozhodně víc. Další obrovské plus mají u mě za to, že hned u vchodu hlásají zákaz vstupu s kočárky. Chápu, že si matky chtějí taky dát někdy kafe, ale tohle není místo pro klábosení s kamarádkou a dvěma vřískajícíma dětma. Je to místo, kam lidi chodí pro poučení o kávě a čisté radosti z její konzumace, k čemuž řev dítěte nenapomáhá ani trošku. Jo, a s laptopem je vám automaticky zapovězeno místo u okna. No, má to svojí logiku... 
Za sebe můžu doporučit stopadesátiprocentně cortado, cold brew (přes noc louhovaná zrna kávy ve studené vodě) a naprosto úžasný sendvič, který má základ v ovocném chlebíčku, a dále pak plněný kozím sýrem, brie, prosciuttem... no zkrátka vším dobrým, na co si zrovna vzpomenete.



The Barn Roastery

Till the Cows Come Home

Schönhauser Allee 9

Hned vedle The Barn Roastery je tahle miniaturní, ale nádherná restaurace/bistro/café. Vevnitř moc místa taky nenajdete, veškeré sezení se odehrává venku. Je to krásně zařízený. My jsme si sedli jen na čaj, ale potichu jsme slintali nad všemi těmi nádhernými pokrmy, které nesli ostatním hostům. Bistro je čistě vegetariánské a veganské, žádné maso tady nenajdete. Ale vypadá, a voní tak tak hrozně moc dobře! Příště sem jdu na jídlo, to je bez diskuze.



Cocolo Ramen

Gipsstraße 3
Paul-Lincke-Ufer 39-40


Tak tohle bylo před dvěma rokama moje úplně první setkání s ramenem vůbec, a od tý doby jsem závislák. Pamatuju si, že jsem nic podobného nikdy předtím neochutnala, a byl to zážitek. Od té doby jsem na něj vzpomínala na nejlepší ramen na světě. Nicméně tohle léto mi přišel tak nějak horší, vývar nebyl, co to bývalo... Možná jsem jen rozmazlená a v NYC byl prostě lepší, a nebo vyměnili kuchaře. Každopádně je to místo, který rozhodně stojí za navštívení, a to obzvlášť, pokud jste ramen nikdy ještě neochutnali. Je zkrátka pořád skvělý. A dejte si Tonkotsu. Sice je nejdražší, ale za tu chuť to stojí.  Další věc, co je tady super dobrá, je takový alkoholický pití, kdy dostanete v kalíšku japonskou silnou pálenku s ledem, a do toho si sami vymačkáte půlku grepu. Mňaaaaam!


Barcomi's Deli

Sophienstrasse 21

Taky místo, který jsem objevila před dvěma rokama, a od tý doby se tam snažíme pokaždý zajít na snídani. Kafe sice za moc nestojí, ale to jídlo! Domácí bagely, obrovské snídaně, kdy dostanete obří kus sýra a spoustu oliv a sušených rajčat a prosciutta... Aaach. Hned bych jela zpět.






Makoto

Alte Schönhauser Str. 13

Tak tady mi tentokrát chutnal ramen víc, než v Cocolu. Skoro jsme nenašli místo k sezení, jak bylo narváno! Pravý poctivý ramen jak má být, jenom s trošku pomalou obsluhou. Jo, a gyoza je must-have!


Cô Cô Báhn mi Deli

Rosenthaler Str. 2 (Torstr.)

Nejlepší vietnamský sendvič Báhn Mi, jaký jsem kdy jedla. Spoustu zeleniny, bylinek i masa, prostě dokonalý rychlý oběd. Neberou kartu teda, což nás nepříjemně překvapilo, ale zjistila jsem, že to je v Berlíně docela běžný.


Flohmarkt am Mauerpark

Bernauer Str. 63-64

Pokud budete v Berlíně přes neděli, zajděte na tenhle super obří blešák. Mně se tam teda zas tolik nelíbilo, protože všude byla úplně šílená masa lidí, že i New York by mohl závidět, ale věcí tam měli tolik, že jen oči přecházely. Staré gramodesky, fotoaparáty, kazety, knihy, harampádí, věci na kolo, designové kousky od návrhářů, prostě všechno.

Bonanza Coffee Heroes

Oderberger Str. 35

Sem zajděte na kafe po Mauerparku, já tam potkala obsluhujícího Čecha, to byla sranda. Kafe jak jinak, prostě super.


Neue Nationalgalerie

Potsdamer Str. 50

Krásná galerie moderního umění, kde měli opravdu velkou sbírku neokoukaných věcí. Tam se mi líbilo fakt hodně.

Helmut Newton Museum für Fotografie 

Jebensstraße 2

Tak tohle bych vyhlásila možná za nejlepší muzeum všech dob. Já teda Helmuta miluju, je to génius, všechny jeho fotky jsou geniání, a tady vám je všechny vystaví pohromadě, plus sbírky jeho dopisů, fotoaparátů, vozidla, atakdále. Muzeum je fakt nádherným příkladem pro všechny ostatní muzea, přesně takhle by to mělo vypadat. Navíc je v přízemí krásný obchůdek s knihami o umění, odkud jsem se nemohla odtrhnout, měli tam toho šíleně moc!

An einem Sonntag im August

Kastanienallee 94

Tak tohle je nejlepší místo na party. Ani nevím proč, ale mají večer pořád narváno, pití taky dost, a prostě se tam jen tak skvěle sedí a pije. Moje vzpomínky na tohle místo jsou skvělý, nejvíc vzpomínám, když jsme se tam náhodou potkali s mojí nejlepší kamarádkou z Prahy o letních prázdninách. Vtipný bylo, že každý s sebou měl svýho Skandinávce, já Martina, a ona svojí kamarádku Christinu ze Švédska. Za teplých večerů se venku sedí skvěle, koukáte na celou Kastanienallee a je vám dobře.


Burgermeister

Oberbaumstr. 8

Potažmo nejlepší burgery v Berlíně. Je to dost alternativní, ale co tady není. Konstantně narváno a fronta na burgery až k přechodu. Jedná se totiž o malý stánek pod železnicí, vypadá to jako takové ty kiosky s odporným jídlem u nás. Sedí se na zemi na basách od piva a Fritz koly, no prostě ráj.


Berlinische Galerie

Alte Jakobstr. 124-128

Další galerie moderního umění, kde se mi moc líbilo. Výstava byla věnovaná především fotografiím Tobiase Zielonyho, ale pár dalších instalací taky nebyly k zahození. Pokud máte rádi moderní umění, rozhodně se stavte.

East Side Gallery

Mühlenstrasse

Kousek od Burgermeisteru, zbylá část Berlínské zdi po pádu opony. Je pomalována úplně vším, hlavně se na této tvorbě podíleli umělci úplně z celého světa. Je to silný se na to jen tak koukat. Kdyby vás tohleto zajímalo, zajděte určitě k Holocaust Mahnmal, je to památník obětem holokaustu. Je pojatý dost moderně, velké masivní betonové kvádry, mezi kterými můžete jen tak procházet. Další silný zážitek.


8Bar Bikes

Wrangelstraße 18

Pokud fandíte stylovým kolům, tohle je přesně to pravé místo, kam zajít. 8Bar bikes jsou známí jako výrobci těch nejvíc hipster kol, které kdy kde uvidíte. A jsou fakt, fakt pěkný. Samozřejmě z větší části festky, jinak to ani nejde. Připravte si naditou kešeni a pár hodin volného času.

Prêt a Velo

Fehrbelliner Straße 17

Další obchod s kolama, který vás očaruje. Ty kola jsou prostě nádherný! Taky je to oficiální prodejce koženýho příslušenství na kolo Brooks, jako sedla a omotávky. A taky jsme tam nechali čtyři a půl litru za sedlo :D A taky ty kluci co tam pracujou :D Ani se neotočíte, a už k vám spěchá sympatický pětadvacátník s velkými brýlemi s černou obroučkou a plnovousem, a začne se s váma bavit úplně o všem. O kole, o designu, o kávě, a nakonec vás ještě pozve na super ultra cool party, která se koná ten večer. Umírám blahem.



Ostatní obchody:
Urban Outfitters, jednoznačně!!! 
American Apparel, super obchod s oblečením
COS, švédská značka, dražší, ale krásný materiály a střihy dost minimalistický, krásný doplňky!
Apple Store, sem fakt stojí zajít, obzvlášť pokud jste takový magoři jako já :D



A kam jsem se ještě chtěla dostat, ale zatím jsem to nestihla?

The Bird (Am Falkplatz 5) - super burgery
No Fire No Glory (Rykestr. 45) - skvělý kafe
CK Café (Marienburger Str. 49) - další skvělý kafe
Five Elephant (Reichenberger Str. 101) - a ještě jedno skvělý kafe
Transit (Rosenthaler Str. 68) - Zase skvělý asijský jídlo
Chèn Chè (Rosenthaler Str. 13) - vietnamský skvělý jídlo
Oslo Kaffebar (Eichendorffstr. 13 (Invalidenstr.) - výborný kafe
St. Oberholz (Rosenthaler Str. 72) - Krásná kavárna
YamYam (Alte Schönhauser Str. 6 ) - super korejský jídlo
Monsieur Vuong (Alte Schönhauser Str. 46 ) - nejnejnej vietnamský jídlo! Šla jsem kolem a bylo totálně narváno



Berlín miluju a miluju. Kdyby mi nebyla němčina tak odporná, odstěhovala bych se sem třeba hned po maturitě. Bohužel, němčina je tady pořád dost hlavním jazykem a ne všichni umí anglicky. Jediný, co mi vadí je, že je to město tak velký. Ale jinak pro mě splňuje úplně všechno. :)

2 komentáře:

  1. Juuu dobré semafory :) Ale musí tam být užasně, hned první co bych udělala, by bylo, že bych se koukla do místní kavárny. Problém by byl, že bych se tam nedorozumněla. Ty ornamenty na kávách to je užasné, mě se ještě nepoštěstilo, aby mi to někdo udělal.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)