sobota 7. února 2015

Slavnostní koláč s jablečnými růžemi


Jakmile jsem jednou tenhle koláč někde zahlédla, nedokázala jsem na něj přestat myslet. Vypadá prostě tak nádherně! Ty krásné růže z jablek, kde tomu ta červená slupka dodávala tak krásnou barvu... Pídila jsem se teda po receptech, ale nic moc jsem nenašla, a když už, byly to takový podivnosti, jako třeba se syrovýma jablkama. Nic moc no. Zkusila jsem to teda po svým, a vyšlo to! V receptu jsem vám navíc udělala takový menší video postup, tak dejte vědět, jak se vám líbí :) Nebojte se toho, vůbec to neni těžký! Uznávám, že je to trochu piplačka a zabere to nějakej čas, ale těžký? Ani náhodou! Navíc, představte si ty obdivný vzdechy, až před návštěvu/rodiče/kluka/psa postavíte tenhle koláč...




Nic na tom neni, žádný spešl suroviny, prostě nic. Co mi dost ulehčilo práci, byl takovej ten V-kráječ z teleshoppingu, kterej mi zapůjčil děda :D. Musím uznat, že to nakrájelo super stejně tenký plátky a bylo to cobydup hotový, ale myslím, že ostrým nožem to zvládnete taky v pohodě.
Další věc jsou jablka. Vybírejte pokud možno s co nejvíc červenou slupkou, vypadá to pak nádherně. Já našla jenom tyhle, takže to zas tak nejvíc nádherně nevypadá, ale taky to ujde! 
Vevnitř přímo na těstě jsem to trochu vystlala jablkama jen tak, aby se měla v čem zachycovat šťáva a nerozmáčela úplně korpus. Určitě to taky zkuste, koláč potom není tak suchý. Tak jdem na to!

Slavnostní koláč s jablečnými růžemi

na 24cm koláčovou formu

120g studeného másla
60g mletých vlašských ořechů
170g hladké mouky
1 žloutek
2 lžíce moučkového cukru
-
1 bílek
-
1/2 citronu
7 červených jablek
cca 100g moučkového cukru
cca 2 lžíce skořice
-
50g másla
-
moučkový cukr na poprášení


V míse robota (a nebo v normální) smícháme vlašské ořechy, mouku a cukr. Vsypeme nakrájené máslo na kostičky, žloutek, a necháme těsto pořádně propracovat. Zabalíme do folie a necháme tak hodinu a půl odpočívat.

Předehřejeme si troubu na 180°C. Vymažeme a vysypeme koláčovou formu o průměru 24cm. Vyndáme těsto z lednice a rozválíme ho na pomoučněné ploše na tloušťku cca 3mm. Na válečku přeneseme do formy, vytvarujeme, a zbylé kousky odřízneme (pokud jich bude hodně, můžete  nich třeba udělat mini koláčky nebo sušenky). Těsto se bude nejspíš dost trhat, ale s tím si nedělejte starosti, proste ho do tý formy vymačkejte a uhlaďte lžící, jde to taky dobře. Propícháme dno vidličkou, mašlovačkou lehce potřeme připraveným bílkem a dáme do trouby péct na 10 minut. Vyndáme a necháme trochu vychladnout.

Naplníme si menší hrnec vodou a vymačkáme do něj půlku citronu. Připravíme si jablka. Omyjeme je, rozčtvrtíme a odstraníme všechny stopky, bubáky a semínka. V-kráječem nebo ostrým nožem je nakrájíme na plátky o tloušťce tak 1 mm. Průběžně je odkládáme do hrnce s citronovou vodou. Když máme hotovo, přesuneme hrnec s jablky na sporák a zahříváme. Jablka by měla být připravená, když vypadají stále ještě čerstvě, ale jdou v pohodě ohnout nebo zarolovat. Čerstvá jablka se totiž lámou. Celý proces by měl trvat tak 2-3 minuty, ale to nemůžu zaručit. Jenom pozor, abyste je nepřevařili! 
A teď přijde ta sranda! Nejdřív mrkněte na video.


Takže a teď slovy. Naskládáme si vedle sebe cca 15 plátků jablek (čím víc, tím větší růže) tak, jako je to na videu. Řadu posypeme postupně cca lžičkou cukru (jak má kdo rád sladké) a špetkou skořice. Zarolujte do růže. Jupí! 

Z plátků, které se nedají použít na růže, protože jsou nějakým způsobem poškozené, uděláme dno. Pokud žádné takové nemáte, tak pár těch dobrých obětujte :D. Vemte jich asi tolik, aby v tenké vrstvě pokryly dno koláče. Naskládejte to na upečené těsto rovnoměrně, posypte tak dvěma lžičkama cukru a nějakou tou skořicí. Na tohle dno pak naskládejte růže, a do mezer mezi nimi dávejte třeba zarolovaný jenom jeden plátek. Téměř hotovo! Vršek pořádně pocukrujte, a naskládejte na něj 50g másla na plátky. Šoupněte do trouby a pečte 25 minut!

10 komentářů:

  1. To je výzva!!! To vyzkouším (neříkám že teď, ale na podzim určitě :)).
    Je to nádherný a vidím to poprvý - s tím bych oslnila :)
    Děkuju :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. je to šíleně efektní, klidně pak dej někdy vědět, jak se povedlo! :)

      Vymazat
  2. Koláč vypadá moc hezky, určitě recept brzy vyzkouším. :-)
    P.S. máš krásné fotky (nejen u tohoto příspěvku) !

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)