čtvrtek 23. dubna 2015

Granola z mandlové a kokosové drtě


V tomhle receptu naprosto využijete zbytky mandlí a kokosu z přípravy rostlinnýho mléka, na který jsem sem dávala recept v pondělí. Existuje spoustu možností, jak zbylou drť využít, jako jsou třeba sušenky, ořechová těsta a tak podobně, a taky müsli, nebo-li granola. Raději používám výraz granola, protože v zahraničí výraz müsli označuje spíš to sypané, neslepené medem. Tak tedy granola, mi přijde jako ideální způsob, jak tyhle zbytky zpracovat, zároveň si jí zalévám mandlovým mlékem, a to je dohromady úžasná kombinace :)



Počítejte s tím, že to bude daleko lehčí, než normální müsli. Když děláte domácí, většinou jsou to velké hrudky vloček s ořechy, což je výborný, ale taky se to někdy trochu hůř kouše :D Tím vůbec nechci shazovat domácí poctivé müsli, jenom tohle je v něčem prostě jiné. Má příjemnou lehkou ořechovou chuť, kokos tam podle mě moc cítit není, ale dodává křupavost a texturu. 

Než se na granolu vrhnete, pokuste se mandlovou i kokosovou drť nějak vysušit. Nedělejte to, že okamžitě po tom, co uděláte mléka rovnou upečete müsli, protože drť pořád obsahuje moc vody na to, aby z toho mohly být křupavé kousky. Já si je většinou rovnoměrně rozložím na plechy s pečícím papírem a nechám je někde na sluníčku do druhýho dne vyschnout, nebo strčím do trouby na 50°C a hodinku až dvě to tam nechám.
Pokud jste nedělali obě mléka najednou, nahraďte buďto mandle nebo kokos v receptu vločkami. 

Granola z mandlové a kokosové drtě


250g celých ovesných vloček
250g mandlové drtě zbylé z mandlového mléka, vysušené
200g kokosové drtě zbylé z kokosového mléka, vysušené
250g sirupu (kombinuji med, javorový, kukuřičný, agávový, datlový sirup, melasu,… co doma máte)
120g tuku (opět kombinace kokosového a olivového oleje, másla, …)
1 lžíce vanilkového extraktu
---
rozinky, brusinky nebo jiné sušené ovoce podle chuti


Troubu předehřejte na 170°C. 
Ovesné vločky, mandlovou drť a kokosovou drť smícháme ve větší míse. Do kastrůlku si dáme 250g sirupu podle svých preferencí a tuk. Zahříváme, dokud se vše nerozpustí a nepromíchá. Odstavíme, vmícháme vanilkový extrakt a přelijeme s tím vločkovou směs v míse. Pořádně promícháme, dokud není vše obaleno a nenajdeme žádná suchá místa.
Dva plechy si vyložíme pečícím papírem. Rozdělíme na ně rovnoměrně směs a šoupneme do trouby na 20 - 30 minut. Každých sedm minut nějakou špachtlí granolu promícháme a otáčíme, aby se nepekla jenom z jedné strany. Pamatujte, že se musí péct o něco déle než normální müsli, aby byla křupavá. Hotová je, když má temně zlatou barvu. 

Necháme vychladnout na plechu. Dokud není úplně vystydlá, neděste se, že je měkká, zpravidla ztvrdne až při vychladnutí. Na konec zamícháme rozinky nebo jiné sušené ovoce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)