neděle 10. května 2015

Raw borůvkový dort


Já vím, já vím. Už zase raw a vegan :D. Ale tentokrát to fakt není z mojí vůle. Brácha měl narozeniny, a přál si dort, jak jinak. Bohužel, jako obvykle si zase přál Krtkův dort :D Každý rok se tím pádem snažím dělat čoko-straciatellový dort s banánem na jiný způsob, a odnaučit ho ten "krtkův", ale myslím, že se s zas takovým úspěchem neshledávám. Letos navíc polovička rodiny už nějaký ten čas jí zdravě, a brownie základ s banánem a straciatellovým mascarpone se myslím do zdravého jídla nepočítá. Ale byl tak dobrej! 
Tak byly dorty dva. Jeden pro Tondu, a druhý pro zdravé lidi. Všechno nejlepší!



Receptem jsem se inspirovala u Lindy Lomelino. Tím, že je ten dort raw, je zároveň hodně sytý a hutný, takže vám stačí malý kousek. Jediný, co mě na tom štvalo, bylo to, že se ten základ prakticky nedal odlepit od dortové formy, takže to dno příště určitě vyložím pečícím papírem. Jinak na to nepotřebujte žádný spešl ingredience, všechno je normálně dostupné v obchodech. Dokonce jsem využila i zbylo mandlovou drť z mandlového mléka!
Já ho měla ve finále hodně nízký, i když jsem zdvojnásobila suroviny, takže pokud ho chcete mít vysoký, použijte formu tak 15 cm. 

Raw borůvkový dort

na formu o průměru 15cm

1 hrnek datlí, vypeckovaných
1 hrnek mandlí, nebo mandlové drtě z mandlového mléka
špetka soli

240g kešu, namočených do vody přes noc
2 lžíce citronové šťávy
6 lžic kokosového oleje
120ml kokosového mléka
4 lžíce medu nebo javorového sirupu
50g borůvek (rozmražených nebo čerstvých)
1 lžička Psyllia*

*Psyllium jsem objevila nedávno, a je to skvělá věc. Jedná se o přírodní rozpustnou vlákninu, která má spoustu skvělých účinků. Přidávám ho proto, že dokáže raw kaše udělat daleko jemnější a krémovější, než by byly bez něj. Prodává ho Dr Popov, takže seženete v Globusu nebo třeba Horoskopu. Klidně ho ale můžete vynechat.

Datle zalijte vařící vodou a nechte 15 minut odstát. Do mixéru si přesuňte mandle a promixujte je na drobno. Přidejte slité datle a rozmixujte v pastu. Pastu natlačte do dortové formy vyložené pečícím papírem a odložte do mrazáku.

Namočené kešu slijte a dejte do mixéru. Přidejte citronovou šťávu, kokosový olej, kokosové mléko, med a borůvky, a mixujte 5 minut, dokud nebude ze všeho hladký krém. Pokud máte Psyllium, namočte ho na 2 minuty do pěti lžic vody a počkejte, dokud se z něho nestane gel. Dvě lžičky pak přidejte do směsi a promixujte do hladka. Celý krém nalijte na základ a dejte do mrazáku aspoň na 4 hodiny.

Přesuňte dvě hodiny před podáváním do lednice, a před servírováním ho nechte odpočívat venku tak deset minut. 


Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkuji za komentář! :)