Na dnešek, 25. března, připadá ve Švédsku Våffeldagen, tedy den vaflí. Myslím, že se slaví nejenom ve Švédsku, ale tak obecně ve Skandinávii, protože upřímně, žádný pořádný skandinávec nikdy neodmítne vafle. Zalistovala jsem tentokrát v sešitu receptů Martinovi maminky, abych vám mohla předat ty nejautentičtější skandinávské vafle, a věřte mi, je to pecka. Potupně musím přiznat, že jsem měla vafle teprve podruhý v životě, a doteďka nechápu proč. Možná proto, že nemám vaflovač, a musela jsem si ho tedy půjčit. Ale pořídím si ho, protože teplé vafle se smetanou a ovocem po ránu jsou na mé stupnici blaha od jedný do deseti na desítce. Fakt!
Vafle jsou ve Skandinávii snad nejoblíbenějším dezertem, jsou jednoduché a příšerně dobré. Podávají se návštěvám, na ulicích, a nebo třeba jako pozdní snídaně. Což je můj případ. Norské vafle se vyznačují přidáním mletého kardamomu (jako ostatně všechno :D), takže ty moje ho logicky taky obsahujou. Pokud se vám poštěstí ho sehnat, nebo už ho doma máte, určitě ho nevynechejte, protože je to ohromná dobrota! U nás je ovšem celkem problém ho sehnat, vždycky narazím jenom na ten vcelku. Nemáte někdo nějaký tip? :)
Vafle můžete jíst na tisíc způsobů. Tradičně švédský je to ale s borůvkovou a malinovou marmeládou, a zakysanou smetanou. Nebo si je můžete jen tak posypat cukrem. A nebo na ně dát javorový, nebo třeba datlový sirup. A taky čerstvý ovoce! To je lahoda. Norská specialita je ovšem sýr Geitost nebo Brunost, s nějakou pikantní marmeládou. Je to vlastně hnědý sýr z kravského a kozího mléka, smetany a syrovátky, který se vaří tak dlouho, dokud v něm cukry nezkaramelizujou a nezpevní se. No a oni si tohle dávají s marmeládou na všechno, na chleba, a dokonce i na vafle. Upřímně, první sousto je zajímavý, ale pak už je to hnus. :D Každý nor vám ale odpřísáhne, jak mu to chutná, a každý cizinec vám řekne, jak je to hnusný :D
Skandinávské Vafle
na 10 srdíčkových vaflí
100g másla
350ml mléka
300g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
2 lžičky mletého kardamomu
2 vejce
100g cukru
---
malinová a borůvková marmeláda
zakysaná smetana
javorový/datlový/agávový sirup
čerstvé ovoce
Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
Do mísy prosijeme mouku, kypřící prášek a kardamom. Zalijeme mlékem a necháme tak pět minut odstát, aby směs nabobtnala. Promícháme.
V jiné míse lehce prošleháme vejce a cukr. Přilijeme k moučné směsi. Nakonec přilijeme máslo a celý to pořádně prošleháme. Pokud tam budou nějaký hrudky, vemte na to ruční šlehač, to většinou funguje.
Rozpálíme vaflovač a pomažeme trochou másla. Vždycky na to vylijeme jednu naběračku. Ozdobíme marmeládou a smetanou. Jíme ještě teplé!
Ahoj, moc krásný článek, až se mi sbíhají sliny! Mletý kardamon kupuji k Kořenářství u Salvátora v Praze 1 - http://prodejnausalvatora.cz/. Doporučuji, je to úžasný obchůdek!
OdpovědětVymazatDěkuju za tip, kouknu tam! :)
Vymazat