středa 25. března 2015

Vafle s kardamomem k Våffeldagen



Na dnešek, 25. března, připadá ve Švédsku Våffeldagen, tedy den vaflí. Myslím, že se slaví nejenom ve Švédsku, ale tak obecně ve Skandinávii, protože upřímně, žádný pořádný skandinávec nikdy neodmítne vafle. Zalistovala jsem tentokrát v sešitu receptů Martinovi maminky, abych vám mohla předat ty nejautentičtější skandinávské vafle, a věřte mi, je to pecka. Potupně musím přiznat, že jsem měla vafle teprve podruhý v životě, a doteďka nechápu proč. Možná proto, že nemám vaflovač, a musela jsem si ho tedy půjčit. Ale pořídím si ho, protože teplé vafle se smetanou a ovocem po ránu jsou na mé stupnici blaha od jedný do deseti na desítce. Fakt!





Vafle jsou ve Skandinávii snad nejoblíbenějším dezertem, jsou jednoduché a příšerně dobré. Podávají se návštěvám, na ulicích, a nebo třeba jako pozdní snídaně. Což je můj případ. Norské vafle se vyznačují přidáním mletého kardamomu (jako ostatně všechno :D), takže ty moje ho logicky taky obsahujou. Pokud se vám poštěstí ho sehnat, nebo už ho doma máte, určitě ho nevynechejte, protože je to ohromná dobrota! U nás je ovšem celkem problém ho sehnat, vždycky narazím jenom na ten vcelku. Nemáte někdo nějaký tip? :)


Vafle můžete jíst na tisíc způsobů. Tradičně švédský je to ale s borůvkovou a malinovou marmeládou, a zakysanou smetanou. Nebo si je můžete jen tak posypat cukrem. A nebo na ně dát javorový, nebo třeba datlový sirup. A taky čerstvý ovoce! To je lahoda. Norská specialita je ovšem sýr Geitost nebo Brunost, s nějakou pikantní marmeládou. Je to vlastně hnědý sýr z kravského a kozího mléka, smetany a syrovátky, který se vaří tak dlouho, dokud v něm cukry nezkaramelizujou a nezpevní se. No a oni si tohle dávají s marmeládou na všechno, na chleba, a dokonce i na vafle. Upřímně, první sousto je zajímavý, ale pak už je to hnus. :D Každý nor vám ale odpřísáhne, jak mu to chutná, a každý cizinec vám řekne, jak je to hnusný :D

Skandinávské Vafle

na 10 srdíčkových vaflí

100g másla
350ml mléka
300g hladké mouky
1 lžička kypřícího prášku
2 lžičky mletého kardamomu
2 vejce
100g cukru
---
malinová a borůvková marmeláda
zakysaná smetana
javorový/datlový/agávový sirup
čerstvé ovoce


Máslo rozpustíme a necháme vychladnout.
Do mísy prosijeme mouku, kypřící prášek a kardamom. Zalijeme mlékem a necháme tak pět minut odstát, aby směs nabobtnala. Promícháme.
V jiné míse lehce prošleháme vejce a cukr. Přilijeme k moučné směsi. Nakonec přilijeme máslo a celý to pořádně prošleháme. Pokud tam budou nějaký hrudky, vemte na to ruční šlehač, to většinou funguje.
Rozpálíme vaflovač a pomažeme trochou másla. Vždycky na to vylijeme jednu naběračku. Ozdobíme marmeládou a smetanou. Jíme ještě teplé! 

2 komentáře:

  1. Ahoj, moc krásný článek, až se mi sbíhají sliny! Mletý kardamon kupuji k Kořenářství u Salvátora v Praze 1 - http://prodejnausalvatora.cz/. Doporučuji, je to úžasný obchůdek!

    OdpovědětVymazat

Děkuji za komentář! :)